Bosbrand bij Elim legt ruim twee hectare natuur in de as

In een stuk bos aan de Marten Kuilerweg tussen Elim en Hollandscheveld is maandagavond rond zeven uur brand ontstaan. Even na half negen werd het sein brand meester gegeven.

Volgens Veiligheidsregio Drenthe gaat het om een aantal kleine branden in een gebied van ongeveer 150 bij 150 meter. Brandweerwoordvoerder Dirk van Dijken spreekt van een ,,zeer grote natuurbrand”. De brandweer was maandagavond laat nog uren bezig met nablussen.

Vuur breidde zich snel uit door de harde wind

Harold Arends uit Elim ontdekte de brand in het bos rond etenstijd. ,,We zagen rook achter onze woning. Die werd steeds dikker en het begon te stinken. Mijn vrouw en zoon zijn op de fiets gaan kijken en zij zagen dat ongeveer een kilometer verderop het bos in brand stond”, vertelt hij.

Volgens de omwonende ging het in eerste instantie om een stuk bos van 20 bij 50 meter. ,,Het waaide nogal en daardoor breidde het vuur zich snel uit. Mijn vrouw heeft de brandweer gebeld en ik heb ze opgewacht bij de entree van het pad richting het bos.”

‘Een brede lijn van vuur die op je af komt’

Arends’ zoon Daniël was samen met zijn moeder als eerste ter plekke. Hij ervoer de brand als ,,een brede lijn van vuur die op je afkomt”.

Eng vond hij het naar eigen zeggen niet. ,,Het eerste wat je denkt is: brandweer bellen. Dat heeft mijn moeder gedaan en de brandweer was er heel snel. Binnen tien minuten waren ze ter plaatse en binnen een minuut waren ze aan het blussen.”

Grip 1

De brandweer - ter plekke met wagens uit Hoogeveen, Zuidwolde, Hardenberg, Coevorden, Westerbork en Ruinen - schaalde vrij snel op naar veiligheidsniveau Grip 1 . Een Grip is een afspraak hoe de coördinatie tussen hulpverleningsdiensten verloopt. In dit geval gaat het om een nauwe samenwerking tussen politie en brandweer.

Zondagmiddag was er ook al een zeer grote natuurbrand in Drenthe. Toen ging een aantal meters natuur in vlammen op in Alteveer. Maandagmiddag ontstond korte tijd brand in een bos ten noorden van Klazienaveen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu