Bosbrand bij Gieten? Met deze nieuwe waterput is dat zo weer geblust

Defensie slaat een waterput bij Papenvoort als oefening voor zichzelf. Tot grote vreugde van Veiligheidsregio Drenthe: natuurbranden in de buurt zijn nu zo geblust.

Koninklijke Landmacht boort een calamiteitenput bij Papenvoort.

Koninklijke Landmacht boort een calamiteitenput bij Papenvoort. Foto: Harry Tielman

Een man met gele helm en een grote tatoeage op zijn onderarm drukt zware pijpen in een enorme machine. De machine beukt de buizen vervolgens de grond in. Met een flink kabaal wordt bij Papenvoort een put van 100 meter geboord. Op die diepte is de zandgrond lekker grof, waardoor er straks 90 kuub water per uur naar boven kan worden gehaald.

Waarom hier? Nou, om toekomstige branden in de bossen rond Gieten en Borger straks binnen no time te blussen. Eerder moesten bluswagens het water ophalen bij Grolloo. Dat is tien minuten heen, tijdje tanken en tien minuten terug. In die tussentijd kan er al een flinke hap bos zijn afgefikt. ,,Een waterput op deze plek stond al een tijdje op het wensenlijstje van de Veiligheidsregio Drenthe”, vertelt aanwezig wethouder Bas Luinge van gemeente Aa en Hunze. Vrijdag is de put ‘operationeel’.

Training

De waterput wordt geslagen door een specialistisch team van de Koninklijke Landmacht. Zij leveren een week lang de manuren, de gemeente betaalt het materiaal. Een win-winsituatie. Want het Waterboordetachement van de landmacht krijgt de kans om het boren van putten te oefenen. Dat is iets wat ze overal op de wereld doen. Komt er een lichting militairen in Mali of Afghanistan, dan vliegt dit team er speciaal heen om een eigen watervoorziening aan te leggen in het legerbasis. Voor sanitair, schoonspuiten van auto’s en (mits extra gefilterd) drinkwater. Als zo’n put is geslagen, keren deze mannen weer terug.

Nieuws

menu