Boswachter (én kettingzaagkampioen) Martijn Harms verlaat de bomen van Staatsbosbeheer en kiest voor een baan in de zagen, scharen en maaiers

Boswachter Martijn Harms (40) uit Odoorn verlaat na 24 jaar Staatsbosbeheer. Opmerkelijk: hij wordt op 1 september specialist in verkoop van kettingzagen, heggenscharen en bosmaaiers.

Boswachter Martijn Harms werd Europees kampioen hot saw begin dit jaar. Straks gaat hij voor Stihl werken.

Boswachter Martijn Harms werd Europees kampioen hot saw begin dit jaar. Straks gaat hij voor Stihl werken. Foto: Sebastian Marko

Van het bos naar de kettingzaag, leg uit?

,,Ik heb timbersports als hobby, dat is de houthakken met bijlen en bomen zagen. Dat doe ik met een zelfgebouwde kettingzaag van Stihl. Begin dit jaar werd in Europees kampioen hot saw : zo snel mogelijk plakjes van een boomstam zagen. De baan van product specialist bij Stihl kwam op mijn pad. Ik heb er heel lang over nagedacht of ik het zou doen.”

Je maakt van je hobby je baan?

,,Zo zou je het kunnen zeggen, maar boswachter zijn is ook een hobby hoor.”

Wat doet een productspecialist?

,,Ik ga bij dealers in het Noorden langs met nieuwe zaagmachines, heggenscharen, bosmaaiers en robotmaaiers. Ik ga opleidingen geven hoe met de machines om te gaan en hoe ze te repareren. Verder adviseer klanten welk apparaat ze het beste kunnen aanschaffen. Je kunt wel een hele grote heggenschaar nemen, maar als je er de hele dag mee moet werken dan kun je beter een lichter exemplaar aanschaffen.”

Robotmaaiers verwonden nogal wat egels?

,,En andere dieren. Ik heb wel ideeën hoe dat voorkomen kan worden. Welke dat vertel ik nog niet. Zo combineer ik mijn oude en nieuwe vak nog een beetje.”

24 jaar boswachter, al die tijd werkzaam op De Hondsrug gebleven?

,,Eigenlijk wel, ik ben in 1 september 1997 begonnen in het kantoor van Staatsbosbeheer bij het Boomkroonpad. Dat was toen net een jaar open. Ik heb een paar uitstapjes gemaakt en acht maanden in de Ooijpolder net boven Nijmegen gewerkt en vijf maanden op Texel.”

Je hebt de aanleg van recreatieplas Gasselterveld meegemaakt?

,,Ik weet nog dat een deel van de zandwinplas vroeger bos was. Dat de bomen weg moesten, ging me wel aan het hart. Die zandwinning was een verlaten industriegebied middenin het bos. Het is mooi dat er nu een recreatieplas van gemaakt is, zodat mensen daarvan kunnen genieten.”

Maar er waren ook vernielingen en overlast.

,,Het bracht ellende met zich mee. Gasten lieten veel afval achter en ze gingen barbecueën en kampvuren maken. Dat mag niet in het bos en daar zitten we ook bovenop samen met de politie. Er is dagelijks toezicht en wie de regels overtreedt wordt aangesproken”

En je kreeg parkeerproblemen.

,,Ja, al valt het dit jaar mee, vanwege het wisselvalige weer. Maar om de overlast van parkerende auto’s te beperken, is er betaald parkeren ingevoerd.”

Maar de slagbomen werken nog niet?

,,Het digitale netwerk doet het nog niet. De stroomvoorziening, de camera’s en het reserveringsysteem zijn nog niet klaar. Ik hoop dat het systeem werkt voordat ik vertrek.”

Wat blijft je het meest bij na 24 jaar boswachter?

,,Voor de omliggende dorpen ben ik de schakel tussen natuur en de mensen. Als ik in de supermarkt loopt roepen de mensen ‘hé boswachter’ en spreken me aan over allerlei dingen. Dat ga ik straks erg missen.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu