Boswachters op patrouille: 'Het is drukker dan ik had verwacht'

De uitkijktoren in De Onlanden is één van de 'hotspots'. Omdat voldoende afstand houden daar niet moelijk is, is die uit voorzorg afgesloten. Foto archief Jan Willem van Vliet

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer riepen iedereen afgelopen weekend op niet de natuurgebieden in te gaan. Hoe is het in de noordelijke ‘hotspots’?

Aan het begin van de middag is Natuurmonumenten-boswachter Ruud Kreetz optimistisch. ,,Het gaat goed, het is redelijk rustig. Er wordt wel veel gewandeld, maar het levert geen problemen op. Als het écht druk wordt is dat later”, zegt hij. ,,De drukste tijd is altijd tussen 14.00 en 15.00. Ik ga dan ook even zelf het veld in.”

‘Het moet niet drukker worden’

Kreetz’ collega Martijn Harms van Staatsbosbeheer ziet in het Gasselterveld wat anders. ,,Het is toch een stuk drukker dan ik had verwacht en veel drukker dan gisteren”, zegt hij. ,,Maar mensen houden op zich nog wel goed afstand. Dit is denk ik nog houdbaar, maar het moet niet drukker worden dat dit.”

Staatsbosbeheer heeft extra mensen ingeschakeld om vandaag toe te zien op het naleven van de regels. ,,Er lopen hier vandaag vier boa’s rond en zelf maak ik ook een extra ronde”, vertelt Harms. Harms moet vooral eigenaren van loslopende honden aanspreken. Dat is -ook zonder corona- verboden in het Gasselterveld. Boa’s hebben daar vanochtend ook een paar boetes voor uitgeschreven.

Een enkele keer moet hij mensen erop wijzen de afstandsregels in acht te nemen. ,,Het Gasselterveld ziet er vandaag supermooi uit. Sommige mensen lijken de regels een beetje te vergeten. Dat snap ik ook wel, daarom wijs ik ze erop.”

Bioritme intact

Ook in de Onlanden is het druk, zegt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten. Met zijn gezin fietst hij een ronde door het gebied. ,,Blijkbaar is ons bioritme niet veranderd. Op zaterdag boodschappen en op zondag de natuur in”, zegt hij met een lach. Volgens Zwiers is het nog niet té druk. ,,De afstand wordt hier echt wel in acht genomen”, zegt hij. ,,We hebben de mazzel dat dat in Noord-Nederland ook kan.”

Uit voorzorg sloot Natuurmonumenten de uitkijktoren in het gebied, een plek die normaal gesproken veel mensen trekt, af. ,,Aanvankelijk met linten, maar toen was men zo brutaal om die weg te halen. Daarna hebben we een bouwhek met kettingen geplaatst. Dat valt me dan toch weer tegen, hoor.”

Verder was ingrijpen in De Onlanden vandaag en gisteren niet nodig. ,,Op andere gebieden van Natuurmonumenten in het Noorden ook niet, dan had ik dat wel gezien”, zegt hij. Is de manier waarop we het nu doen houdbaar? ,,Als we het zo kunnen handhaven met zijn allen komt het goed. Natuurlijk zullen hier en daar excessen zijn, maar iedereen heeft behoefte om lucht te halen. De natuur biedt troost en ruimte.”

Even terug naar het zuiden van Drenthe, want inmiddels is het drukste moment van de dag aangebroken. ,,De drukte is niet gekomen, het is hartstikke rustig in het Dwingelderveld, maar ook in het Drents-Friese Wold, het Mantinger- en Leggelerveld”, zegt Kreetz. ,,Nee hoor, hier geen enkel probleem.”

Rustig in Groningse natuur

In Groningse natuurgebieden is geen sprake van extreme drukte, zegt directeur Marco Glastra van het Groninger Landschap. Sluiting van toegangswegen, zoals bij de schaapskooi in Ruinen, is dan ook niet aan de orde.

,,Op plekken waar het onmogelijk is gepaste afstand te houden, hebben we maatregelen genomen. Het veerpontje bij het Zuidlaardermeer en de Kiekkaaste, de buitendijkse vogelkijkhut in de Dollard bij Nieuw Statenzijl, zijn nu gesloten. Verder doen we een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en daar gaan bezoekers goed mee om.’‘

Nieuws

Meest gelezen

menu