Bouw 34 appartementen in dorpshart Eelde zet door, ondanks tegenstand en petitie

Het plan voor 34 appartementen, zoals dat is opgesteld door architect Harry Nanninga.

Het plan om 34 appartementen te bouwen in het dorpshart van Eelde staat weer helemaal op de rails. Dit is volgens Henk Doedens, naamgever van de Doedenslocatie waar dit grotendeels gaat plaatsvinden.

Doedens is opgelucht dat het plan in grote lijnen doorgaat zoals gepland. Vorige week maakte de gemeente Tynaarlo bekend dat zij de grond naast de Doedens-locatie verkoopt aan projectontwikkelaar BPD Ontwikkeling bv. „Het plan blijft in tact zoals we het hebben opgesteld”, laat Doedens weten.

Ontwerp van architect Nanninga

Dit bedrijf neemt het plan over dat al is gemaakt door projectontwikkelaar Harm de Vries van Vastgoud in Groningen. Doedens maakte afspraken met De Vries en De Vries liet architect Harry Nanninga hiervoor een ontwerp maken, nadat een eerder ontwerp op bezwaren van dorpsbewoners stuitten. Door een faillissement stokte echter de ontwikkeling.

Niet alle partijen in Eelde zijn blij met de plannen. Het terrein dat de gemeente aan BPD verkoopt, dient nu als parkeerterrein. Eerder was autobedrijf Koops er gevestigd. Pal achter het terrein staat de Jumbo en franchisenemer Dries Pepping voorspelt dat er straks te weinig parkeerruimte voor zijn supermarkt en de overige winkels in het dorpshart overblijft. Samen met zijn collega Koos Hensen van de Hema lanceerde hij een alternatief plan voor het dorpshart, dat voorzag in minder parkeerruimte en onder meer de komst van het Klompenmuseum naar het centrum.

Plan zou te massaal zijn

Ook zijn er inwoners die het appartementenplan te massaal vinden voor het dorpshart. Onlangs is er een petitie gehouden, met 731 handtekeningen, om in het dorp een soort museumplein te creëren. De initiatiefnemers willen ook de jarenlange impasse rondom de verbetering van het dorpshart doorbreken.

Wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) houdt vast aan de gemaakte afspraken. Hij wil de lopende plannenmakerij rondom de Doedenslocatie niet openbreken. Wel gaat hij het gesprek aan met de initiatiefnemers van de petitie, om te bespreken of er op andere locaties wel afspraken zijn te maken.

‘Grond is niet van initiatiefnemers petitie’

Doedens wijst er op dat het pand waarin hij 35 jaar lang zijn platenzaak dreef, nog altijd zijn eigendom is en dat het niet aan anderen is om daarvoor plannen te maken. „Ik verkoop die grond straks aan BPD Ontwikkeling en heb er alle vertrouwen in dat zij hier een goed bouwplan van de grond kunnen tillen.”

Ook wethouder Kraaijenbrink wijst er op dat de initiatiefnemers van de enquête ideeën maken voor een terrein dat ze niet in eigendom hebben.

Hij verwacht van BPD Ontwikkeling dat die de komende tijd zo veel mogelijk recht doet aan alle bezwaren en ideeën die omwonenden en andere belanghebbenden tijdens het inspraakproces hebben geuit. „Ik hoop dat de bouw dan snel van start kan gaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu