'Bouw knarrenhof op plek oude scholen of sporthal in Eelde'

Impressie van hoe een knarrenhof er uit zou kunnen zien. Foto archief DvhN

Het is de hoogste tijd voor een knarrenhof. Een initiatiefgroep in Eelde-Paterswolde wil een dergelijke woonvorm voor senioren realiseren.

Volgens de initiatiefgroep onder leiding van Jan Slangen hebben al dertien mensen uit het dorp aangegeven belangstelling te hebben voor het wonen in een knarrenhof. Locaties heeft de groep ook al op het oog: die van de voormalige sporthal De Marsch, de voormalige Bladergroenschool en die van de Eelderschool.

Kinderen ver weg

De groep senioren groeit en er komen ook steeds meer ouderen zonder kinderen of die de kinderen ver weg hebben wonen. Zij hebben grote behoefte aan een woonvorm met privacy, maar waar je ook eenvoudig contacten kunt leggen en hulp kunt krijgen als dat nodig is. Een knarrenhof kan in die behoefte voorzien. De huizen liggen rond een hofje, waar je elkaar gemakkelijk ontmoet. De woonvorm staat open voor mensen vanaf 55 jaar.

De projectgroep is twee maanden bezig en heeft een bijeenkomst gehouden. Daaruit zijn de dertien belangstellenden al naar voren gekomen, plus nog een groter aantal mensen die de ontwikkelingen willen afwachten.

IJzer smeden nu het heet is

Vanwege de nieuwbouw van scholen en de nieuwe sporthal zijn in het dorp interessante locaties beschikbaar gekomen. De initiatiefgroep wil daarom het ijzer smeden nu het heet is. In een brief aan het gemeentebestuur vraagt de groep om medewerking.

Jan Slangen stelt dat de plannen nog in een pril stadium verkeren. Het is dan ook nog niet helemaal duidelijk wie in Eelde-Paterswolde een knarrenhof gaat ontwikkelen, bouwen en exploiteren. „Maar we willen het zo toegankelijk mogelijk houden. Het moet een mix van koop en huur worden. Bij een knarrenhof in Zwolle hebben ze een derde huur, tweederde koop.”

Voorjaar nadere plannen

Wethouder Hans de Graaf (ChristenUnie) verwacht dat hij in het voorjaar met nadere plannen komt voor de herbestemming van vrijkomende locaties in Eelde. „We zullen zeker onderzoeken of het realiseren van een knarrenhof tot de mogelijkheden behoort.”

Hij is echter terughoudend op de vraag of de gemeente een schappelijke grondprijs wil hanteren bij de realisatie van een knarrenhof. „We willen niet star zijn, maar hebben wel een grondprijzenbeleid. Dat is met de raad afgesproken en daar wijken we niet gemakkelijk van af. Want we moeten waken voor rechtsongelijkheid.”

Subsidies

Slangen wijst op de landelijke subsidies voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO), die het projectgroepen als die in Eelde-Paterswolde gemakkelijker moet maken om een knarrenhof te realiseren.

„In heel Nederland worden dit jaar al zo’n zes projecten gebouwd. In Zwolle is al een knarrenhof klaar, de bewoners zijn er heel enthousiast over.”

Eeldenaren die belangstelling hebben voor een knarrenhof, kunnen contact opnemen met Jan Slangen via sla.bo.j8@gmail.com


Nieuws

menu