Bouwplan herenhuizen op ‘Teletubbieland'

‘Teletubbieland' in Hoogeveen. Foto archief Corné Sparidaens

Vastgoedbedrijf Van Triest uit Hoogeveen wil op het jarenlang braakliggende terrein in de Hoofdstraat-Noord acht herenhuizen bouwen, die de historie van vroeger panden doen herleven.

Vastgoedbedrijf Van Triest uit Hoogeveen wil op het jarenlang braakliggende terrein in de Hoofdstraat-Noord acht herenhuizen bouwen, die de historie van vroeger panden doen herleven.

Het bouwplan luidt het einde in van ‘Teletubbieland', zoals het gebied in de volksmond wel wordt genoemd. De groene bultjes doen namelijk sterk denken aan het landschap in het populaire kinderprogramma.

Crisis
Ooit was het de bedoeling dat op deze plek een appartementencomplex van vijf hoog zou verrijzen, met op de begane grond een supermarkt. Maar toen diende de financiële crisis zich aan en stortte de huizenmarkt in. Nadien kwam de gemeente tot het inzicht dat een dergelijk ‘lomp' gebouw op deze karakteristieke plek misstond. En dus werd twee jaar geleden een nieuw besluit genomen en de bouwvergunning ingetrokken.

Van Triest Vastgoed kocht vervolgens de grond en dokterde met de gemeente een nieuw plan uit: acht vrijstaande herenhuizen aan de Hoofdstraat-Noord, met mogelijkheden voor bebouwing aan de achterzijde (Blankensplein). Behalve wonen wil de gemeente ook aan huis verbonden beroepen toestaan. Winkels zijn ongewenst.

Wethouder Anno Wietze Hiemstra is blij met de nieuwe ontwikkeling. ,,We zochten naar een plan dat past bij het historische karakter en de panden die vroeger in het gebied stonden.'' Het college heeft een ontwerpbestemmingsplan voor de braakliggende locatie Hoofdstraat-Noord vastgesteld. Dat ligt zes weken ter inzage.

Voormalig museum
Schuin tegenover deze locatie staat het voormalige onderkomen van Museum De 5000 Morgen. Het museum is sinds november vorig jaar ondergebracht in de bibliotheek aan de Willemskade. Het pand aan de Hoofdstraat 9 staat te koop. De gemeente vraagt er 395.000 euro voor. Inmiddels heeft zich een serieuze koper gemeld en is ook een bod uitgebracht.

Die bieding is volgens wethouder Hiemstra ‘niet het probleem'. Toch is de koop (nog) niet rond. De gemeente had verzuimd tijdig randvoorwaarden vast te stellen voor de verkoop van het rijksmonument. Niet handig, gaf Hiemstra dinsdag ruiterlijk toe. ,,Dat hadden we eerder moeten doen.'' Toch is hij positief dat het alsnog tot verkoop komt. ,,Beide partijen zijn enthousiast'', schetste hij de stand van zaken.

De randvoorwaarden zijn volgens de wethouder belangrijk om het bijzondere, open karakter van het Museumlaantje te behouden. ,,De nieuwe eigenaar mag er bijvoorbeeld geen erfafscheiding neerzetten. Het gebouw krijgt voor wat betreft de entree en siertuin aan de achterkant een groenbestemming.''

Bezuiniging
Het gebouw is geschikt voor maatschappelijke doeleinden, kantoorruimte, horeca en als woon-werkpand. Hiemstra: ,,Maar meer functies, bijvoorbeeld voor publieke doeleinden, kunnen via een procedure mogelijk worden gemaakt.'' De opbrengst van het pand wordt onder meer gebruikt om een bezuinigingsopdracht van 70.000 euro op cultuur in te vullen.

Het onderkomen heette vroeger Huize Venendal en dateert uit 1646. Het is daarmee een van de oudste huizen van Hoogeveen. Van 1976 tot medio 2015 fungeerde het als museum.

Nieuws

Meest gelezen

menu