Brabantse collega's waarschuwen arts in Emmen: 'Het wordt waarschijnlijker erger dan je je kunt voorstellen'

Internist Sander van Assen van het Scheper Ziekenhuis in Emmen is vaak betrokken bij patiënten die vanwege een besmettelijke virusinfectie geïsoleerd verpleegd moeten worden. ,,Coronapatiënten zijn daar een extreem voorbeeld van. Zo ver als met deze patiëntengroep hebben we nooit hoeven te gaan.”

Internist-infectioloog Sander van Assen van het Scheper ziekenhuis in Emmen.

Internist-infectioloog Sander van Assen van het Scheper ziekenhuis in Emmen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Van Assen is internist-infectioloog. Hij is een van de artsen van Treant die gespecialiseerd is in infectieziekten. Dat zijn besmettelijke ziektes die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten.

De arts behoort tot het team van specialisten in Emmen dat zich bezighoudt met de behandeling van patiënten met Covid, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Van Assen vindt het belangrijk dat mensen weten dat verreweg de meeste patiënten met corona nooit in het ziekenhuis komen. ,,De focus in de media ligt op de overleden en levensbedreigend zieke patiënten. Of op kinderen die heel ziek worden of overlijden. Terwijl het bij kinderen zeer zelden tot ernstige ziekte leidt.”

Vertekend beeld

Het vertekende beeld van de werkelijkheid zorgt bij mensen voor grote angst voor corona, constateert Van Assen. ,,Als je heel nuchter naar de getallen kijkt, zie je dat 15 tot 20 procent van de patiënten flink ziek wordt. Daarvan komt 5 procent in het ziekenhuis. Een nog kleiner percentage komt op de Intensive Care. Voor een hele grote groep vallen de gevolgen van een coronabesmetting wel mee. Met name een deel van de ouderen, vooral mensen boven de zeventig jaar, wordt wel levensbedreigend ziek.”

De nuchtere constatering van de internist betekent niet dat hij de corona-uitbraak onderschat. Verre van dat. ,,De hele bevolking is bevattelijk voor dit virus, omdat het nieuw is. Tegen de griep hebben we weerstand opgebouwd, omdat we dat al gehad hebben. Tegen het coronavirus heeft het lichaam geen afweerstoffen. Bij een deel van de patiënten reageert de afweer zo sterk op het virus dat het juist ziekmakend is. Zij krijgen vocht in de longen. In het ziekenhuis geven we patiënten ondersteunende behandelingen. Het belangrijkste wat wij doen, is zuurstof geven. Zo krijgt het lichaam de tijd om zelf de infectie kwijt te raken”

Zuurstof

Dat lukt volgens Van Assen bij de meeste mensen zonder dat ze een beademingsapparaat nodig hebben. Het beademen van patiënten gebeurt op de IC. Maar een zuurstofbehandeling gebeurt op de verpleegafdeling voor coronapatiënten. ,,Je wilt voorkomen dat iemand naar de IC moet. Dat is echt een uiterste redmiddel. Elke dag hebben we overleg met alle specialisten die bij de coronapatiënten betrokken zijn. De internist-infectioloog, de geriater, longarts en ic-arts spreken over de behandeling van een patiënt. We bespreken ook of bijvoorbeeld beademing voor een patiënt haalbaar is en voor welke patiënt een ic-opname een brug te ver is, mocht de situatie verslechteren.”

In het Scheper Ziekenhuis is op dit moment volgens Van Assen nog voldoende capaciteit voor coronapatiënten op zowel de verpleegafdeling als op de IC. Er liggen ongeveer 50 coronapatiënten in Drenthe, in de ziekenhuizen in Emmen en Assen. ,,We kunnen het nog goed aan”, zegt de specialist in Emmen. ,,We zijn ook goed voorbereid. Een deel van de reguliere zorg staat op een lager pitje. Er zijn medewerkers getraind om bij te kunnen springen op de corona-afdeling en de IC.”

Schrijnend

Van Assen hoort via zijn beroepsvereniging geregeld over de ervaringen in de ziekenhuizen in het zuiden van Nederland, waar de corona-uitbraak in Nederland als eerste in alle hevigheid losbarstte. ,,Collega’s waarschuwen voor wat er gebeurt als het helemaal los gaat. Ze zeggen: ‘Het wordt waarschijnlijk erger dan je je kunt voorstellen. Denk niet dat het allemaal wel gaat meevallen’.” De specialist noemt topsport wat met name het verpleegkundig personeel bedrijft. ,,Het is in alle opzichten heel zwaar werken.”

Ook de internist vindt het schrijnend dat patiënten op de corona-afdeling geen bezoek mogen ontvangen. ,,Het is een extreme maatregel die wij als ziekenhuizen moeten nemen in het belang van de volksgezondheid van de bevolking. Dat weegt nu zwaarder dan het individuele belang van de patiënt en de familie. We hebben nog nooit zover hoeven te gaan. Alleen als een patiënt stervende is, laten we wel familie toe om afscheid te nemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu