Brand bij Attero in Wijster ontstaan door explosie in machine

Foto: Persbureau Meter.

De brand die woensdagochtend vroeg uitbrak bij afvalverwerker Attero in Wijster is veroorzaakt doordat iets in een zak PMD-afval ontplofte in een machine. Dat zegt woordvoerder Robert Corijn van het bedrijf.

,,Het gaat om een machine die het plastic afval tot kleine stukken verwerkt. Die worden daarna samengeperst tot balen, waar geen lucht bij kan komen. Dat doen we juist om brand te voorkomen”, legt Corijn uit. ,,Door de coronacrisis werken veel mensen thuis en is de aanvoer van PMD-afval bij ons veel groter. Omdat we niet genoeg capaciteit hebben om alles meteen te sorteren, slaan we een deel tijdelijk op in de vorm van balen.”

Explosief materiaal

Om de zakken met plastic, metalen en drinkpakken (PMD) eerst te verwerken tot de kleine brokjes, heeft het bedrijf een speciale machine gehuurd en daarmee ging het vanochtend mis. ,,Toen een medewerker er zakken met PMD-afval in stopte, ontstond een explosie. Kennelijk heeft er tussen het afval explosief materiaal gezeten. We kijken of we kunnen terugvinden wat dat is geweest.”

Beschadigde accu’s of batterijen belanden nogal eens tussen het plastic afval, vertelt Corijn, en kunnen spontaan in brand vliegen. ,,We vinden geregeld elektrische apparaten, zoals bijvoorbeeld accuboormachines of accu’s van fietsen in de zakken. Maar in dit geval zou het ook vuurwerk geweest kunnen zijn. Dat weten we echt nog niet.”

‘Veel slagkracht nodig’

Na de explosie rond half zeven vanochtend ontstond meteen brand in de machine. ,,De medewerker zette het op een lopen en waarschuwde de beveiliging”, vertelt Corijn. ,,Hij is niet gewond geraakt.”

Hoewel de brand zelf qua omvang meeviel, schaalde de brandweer meteen op naar ‘grote brand’. ,,Dat is vanwege het risico. Er liggen veel brandbare materialen op het terrein en we hebben geleerd van het verleden”, zegt woordvoerder Edwin Veldman van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD).

,,We weten dat we aan het begin van een brand bij Attero veel slagkracht nodig hebben, daarom zijn we met veel wagens uitgerukt.” Brandweerkorpsen uit Beilen, Hoogeveen, Westerbork, Ruinen en Assen bestreden het vuur. Om half negen werd het sein ‘brand meester’ gegeven. De schade is vooral beperkt gebleven tot de machine, zegt Corijn. Hoe groot die in geld uitgedrukt is, weet hij nog niet.

Eerdere branden

Vorig jaar woedde een reeks branden bij de afvalverwerker, waarna het bedrijf voorzorgsmaatregelen trof. Zo werden speciale infraroodcamera’s geplaatst, die brand in een vroeg stadium kunnen ontdekken. Die deden hun werk toen eind maart dit jaar ook brand uitbrak in balen plastic. Een medewerker bleek ze te vroeg naar het opslagterrein te hebben gebracht, waardoor ze nog te heet waren en in brand vlogen. Hij is disciplinair gestraft.

Verantwoordelijk gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) heeft laten weten dat hij samen met burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe zo snel mogelijk met Attero in gesprek wil over de recente incidenten bij het bedrijf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu