'Brand gesticht door stemmen in mijn hoofd'

,Brand gesticht door stemmen in mijn hoofd'

,,Ik kon geen weerstand bieden aan de stemmen in mijn hoofd.” Dat verklaarde een vrouw (45) die wordt verdacht van brandstichting in Meppel.

De vrouw is oktober vorig jaar opgepakt, omdat zij de schutting van de buren aan de Van Hallstraat in Meppel in brand zou hebben gestoken. Bij de rechtbank dinsdag zei de verdachte dat zij stemmen in het hoofd had. ,,Ik heb een god en een duivel in mijn hoofd. Soms is de duivel sterker.” Het jarenlange conflict tussen haar en de buren speelde, zo zegt zij, geen rol. De vrouw gebruikte lampenolie en een aansteker. De brand was vrij snel geblust.

Uit onderzoek bleek dat de vlammen tot wel anderhalve meter hoog kwamen. ,,Het is mazzel dat er geen doden en gewonden zijn gevallen”, stelde de officier van justitie. ,,Brand is onvoorspelbaar. Dat is juist het gevaarlijke. Of het conflict met de buren meespeelde, kan ik niet beoordelen.” Volgens deskundigen heeft de verdachte vrouw psychische stoornissen. Ook is zij verstandelijk beperkt. Ze kan niet de gevolgen van haar handelen niet goed overzien.

De vrouw is al jaren onder behandeling bij GGZ voor trauma''s uit het verleden. Ze is eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke straf voor bedreigen van haar buren. Drie weken na haar arrestatie voor brandstichting is ze overgeplaatst naar een GGZ-instelling in Zuidlaren. Deskundigen adviseren die behandeling voort te zetten. De officier van justitie neemt dat advies over. Zij eist een grotendeels voorwaardelijke celstraf van zeven maanden en een klinische behandeling van maximaal een jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

menu