Brand legt voormalig autobedrijf in Nieuw-Weerdinge in de as: 'Toen ik het zag, was het te laat'

Foto: Boudewijn Benting

Een grote brand heeft een voormalig autoschadeherstelbedrijf in Nieuw-Weerdinge in de as gelegd. Een aantal omliggende schuren liep schade op.

De brand ontstond dinsdag aan het eind van de ochtend tijdens werkzaamheden aan een auto. Dat vertelt eigenaar Jan Mulder (77) van het al jaren gesloten autoschadeherstelbedrijf aan het Noordveenkanaal ZZ in Nieuw-Weerdinge. ,,Ik ben met pensioen en doe af en toe nog een klusje als hobby. Deze keer ging dat mis”, vertelt hij.

Volgens Mulder was hij bezig met laswerkzaamheden aan een auto toen het fout ging. ,,Ik was de onderkant van de wagen aan het lassen en waarschijnlijk is de vonk overgesprongen naar de bekleding. Toen ik het zag, was het te laat en brandde de boel al”, vertelt hij.

Tekst leest door onder de video.

‘Ik dacht: ik moet hier weg’


De inwoner van Nieuw-Weerdinge spoot naar eigen nog twee brandblussers leeg op het brandende voertuig. ,,Maar dat hielp niet.” Daarna probeerde Mulder nog om de brug, waarop de wagen stond, te laten zakken. Halverwege staakte hij die poging. ,,Het werd zo heet dat ik dacht: ik moet hier weg. Toen heb ik direct de brandweer gebeld.”

Die rukte met groot materieel uit. Volgens officier van dienst Cees Bults van de brandweer werd al snel opgeschaald naar een zeer grote brand. Om het autobedrijf stonden meerdere woningen waarvan de schuurtjes dicht tegen het brandende pand stonden. Volgens Bults is het vuur overgeslagen op een paar van die schuurtjes en hebben die ‘behoorlijke schade’ opgelopen.

Aan het eind van de middag gaf de brandweer het signaal brand meester. Bij de brand is asbest vrijgekomen. De Veiligheidsregio Drenthe meldt op Twitter dat de asbest alleen ligt op het terrein waar de brand woedde.

‘Alles in een keer weg’

Het gebouw waarin Mulder zijn autoschadeherstelbedrijf had, ging volledig verloren door het vuur. Volgens hem stonden naast zijn hobbyspullen ook nog drie klassieke auto’s opgeslagen in het afgebrande pand. ,,En nu is alles in een keer weg”, vertelt hij. Mulder is naar eigen zeggen wel verzekerd tegen brand.

De inwoner van Nieuw-Weerdinge kan dinsdagmiddag nog niet helemaal bevatten dat het bedrijf dat hij sinds 1969 had, nu ineens volledig is verwoest. ,,Het voelt een beetje onwerkelijk allemaal”, vertelt hij. De naastgelegen woning van Mulder en zijn vrouw bleef gespaard door de brand. ,,Maar het belangrijkste voor mij is dat wij heel zijn en dat er niemand letsel heeft opgelopen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu