Brand pizzeria in Roden gesticht door vriend van uitbater restaurant om verzekeringsgeld op te strijken (uitbater is medeschuldig volgens OM)

Twee mannen verdacht van brandstichting pizzeria in Roden. Foto: ProNews

De brand in Pizzeria La Milano in Roden is gesticht om verzekeringsgeld op te strijken. Dat zei een 23-jarige verdachte uit Zoetermeer dinsdag in de rechtbank in Assen. De huurder en uitbater van de pizzeria, een 38-jarige man uit Zoetermeer, wordt verdacht van medeplichtigheid aan de brandstichting.

Het restaurant aan het Julianaplein in Roden brandde in de nacht van 14 op 15 maart volledig uit. Het naastgelegen pand, een administratiekantoor, raakte zwaar beschadigd. In een andere woning, naast het steegje bij de pizzeria, lag een gezin te slapen. De ouders en hun eenjarige kindje zijn door de brandweer uit huis gehaald.

Hadden doden kunnen vallen

Volgens de brandweer hadden ze niet veel later moeten zijn, anders waren er doden gevallen. De pizzeria was niet te redden en er was groot gevaar voor overslaan van de brand naar omliggende panden.
Bij forensisch onderzoek naar de oorzaak van de brand is benzine gevonden bij de voordeur van de pizzeria. Uit beelden van de bewakingscamera van een bedrijf aan de overkant was te zien dat kort voor de brand een man naar de deur van het horecapand liep, waarna een lichtflits was te zien. De inwoners van Zoetermeer kwamen vrij snel in beeld als verdachten.

Colaflessen met benzine

De twee mannen zouden de bewuste nacht met twee colaflessen met benzine vanuit hun woonplaats. naar Roden zijn gereden.

De jongste verdachte bekende dat hij de brand heeft gesticht. ,,Het is fout gegaan. Het was de bedoeling dat er een klein brandje zou ontstaan.” De huurder van de pizzeria had tegen de 23-jarige verdachte verteld dat hij van de pizzeria af wilde. Het bedrijf liep niet goed, door de corona zag de restauranthouder het helemaal niet meer zitten. Bij de politie heeft hij verklaard dat het plan was om een kleine brand te stichten. Hij dacht daarmee ongeveer tienduizend euro verzekeringsgeld op te strijken.

In de rechtbank zei de man dat hij niet wist dat zijn medeverdachte brand zou gaan stichten. Waarom zij dan samen met twee flessen met benzine naar Roden waren gereden, kon hij niet goed verklaren. ,,We gingen een testritje maken met de auto”, zei de 38-jarige verdachte. Hij beweerde volledig verrast te zijn door de brandstichting. Volgens de officier van justitie komt uit afgeluisterde telefoongesprekken tussen de twee verdachten een totaal ander beeld naar voren.

Eigenaar pand wil 56.000 euro schadevergoeding

De verhuurder van het pand van de pizzeria heeft tijdens de zitting een slachtofferverklaring voorgelezen. De gedupeerde eigenaar richtte zich nadrukkelijk op de uitbater van het restaurant. ,,Hij wilde van het huurcontract af en heeft mij telefonisch bedreigd. Daarna heb ik niets meer van hem gehoord. De brandstichting is gebeurd met voorbedachte rade. Het doel was mijn oudedagsvoorziening vernietigen, van het huurcontract afkomen en tienduizenden euro’s bij zijn verzekering claimen.”

De eigenaar van het afgebrande horecapand vraagt 56.000 euro schadevergoeding, onder meer voor huurinkomsten die hij misloopt. En terechte claim, vindt de officier. Volgens haar is door brand levensgevaar ontstaan voor bewoners van omliggende woningen en is grote schade veroorzaakt voor de eigenaar van het pand. ,,Zijn oudedagsvoorziening is verwoest.”

Vier jaar gevangenisstraf geëist

De verklaringen van de uitbater van de pizzeria noemt de officier volstrekt ongeloofwaardig. Zij acht beide verdachte schuldig aan de brandstichting. ,,De twee mannen hebben mensenlevens op het spel gezet. Het is niet aan deze verdachten te danken dat de brand geen fatale afloop heeft gehad. Dat is te danken aan een oplettende voorbijganger die de brandweer heeft gebeld.” Tegen de twee mannen is vier jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu