Brede 'paden' in zonnepark Wachtum, om in geval van nood hoogspanningslijn op te vangen

Peter Rijtema op de plek waar het zonnepark komt. Hij verhuurt de gronden. Archieffoto: DvhN

Tennet, beheerder van het hoogspanningsnet, heeft bedongen dat er brede stroken komen in het zonnepark bij Wachtum. Die zijn bedoeld om in geval van een calamiteit ruimte te bieden aan de hoogspanningslijnen die boven het gebied lopen.

Op die manier kan in geval van nood de bedrading tot aan de grond toe zakken, op de ‘paden’ tussen de zonnepanelen in. Tennet maakte in eerste instantie bezwaar tegen het ontwerp van het zonnepark, dat nu is aangepast. Er komen vrijliggende stroken van 3,4 meter breed.

Compensatie

Wachtum krijgt 30.000 euro als compensatie voor de aanleg van een zonnepark nabij het dorp. Het geld wordt gestopt in een fonds voor eigen duurzaamheidsprojecten. ,,We willen onderzoeken of we zonnepanelen kunnen laten plaatsen op het dorpshuis. Verder denken we aan zaken als de aanleg van laadpalen voor elektrische auto’s’’, zegt voorzitter Jaap Veen van Dorpsbelangen Wachtum.

Onaangenaam verrast

Het zonnepark komt op een stuk landbouwgrond van 10 hectare in de oksel van de A37 en de Oosterhesselerweg. Hoewel de procedures al jaren geleden in gang zijn gezet, hadden tot vorig jaar maar weinig dorpelingen weet van de aanleg. Direct aanwonenden reageerden onaangenaam verrast en voelden zich overvallen.

De initiatiefnemer zei vorig jaar niet in eerder stadium de boer op te zijn gegaan vanwege allerlei procedures die nog gevolgd moesten worden. De komst was dus allerminst zeker, reden om het dorp nog niet bij de plannen te betrekken. Dat gebeurde later wel.

De gemeente Coevorden trad tot voor kort zelf niet actief naar buiten met plannen van derden voor zonneparken. Het bleef bij een verplichte vermelding van een vergunningaanvraag in bijvoorbeeld de Staatscourant. Vanuit de gemeenteraad is daarop kritiek geweest.

Achtertuin grenst aan zonnepark

Rond het zonnepark zijn op korte afstand drie woningen. Een daarvan is van Peter Rijtema, die de gronden waarop het park komt verhuurt. Bewoners van het huis op slechts 93 meter reageerden boos toen ze hoorden van de plannen. Hun achtertuin grenst zowat aan het toekomstige glasveld. In overleg is besloten een aarden wal van 1,9 meter op te werpen, om zo het zicht op de zonnepanelen te ontnemen. Het derde huis is op 250 meter afstand en heeft volgens burgemeester en wethouders dankzij bosschages maar beperkt zicht op het zonnepark.

Dinsdagavond kunnen raadsfracties hun mening geven over het zonnepark. Vanwege het coronavirus komen de partijen niet fysiek bijeen in de raadszaal, maar vergaderen ze digitaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu