Stichting Windturbine Megaschadeclaim verspreidt 50.000 folders van Coevorden tot Delfzijl: 'Sluit je bij ons aan!'

Protest tegen windmolens in de Veenkoloniën. Foto Archief Huisman Media

Stichting Windturbine Megaschadeclaim gaat grootschalig de boer op. Van Delfzijl tot Coevorden worden 50.000 flyers verspreid.

Alle huiseigenaren die wonen binnen een straal van zo’n 5 kilometer van een geplande windturbine krijgen er één in de bus. Van het windpark N33 tot De Drentse Monden en Oostermoer tot de kleinschaliger parken bij Emmen en Coevorden. Ze worden aangespoord om zich aan te sluiten bij Stichting Windturbine Megaschadeclaim.

Via de stichting kunnen ze aanspraak maken op compensatie voor civiele schade. Oftewel waardedaling van hun woning. Het flyer-offensief werd vorig weekend ingezet. In Drouwenermond en 2e Exloërmond circuleerden een dikke duizend folders. Wie zich aanmeldt, betaalt over een periode van twee jaar een tientje per maand. Al die tientjes komen in de pot, waaruit het onafhankelijk taxateursbedrijf wordt betaald dat de waardedaling in kaart moet brengen.

Impact

,,Duizend aanmeldingen zijn voor ons voldoende om te kunnen beginnen”, geeft Jan Nieboer, voorzitter van de stichting, aan. Volgens Nieboer leidt de komst van windturbines tot een sterke daling van de woningwaarde. ,,De impact van uitzicht, slagschaduw en geluid is enorm, afgezien van effecten op gezondheid die windturbines kunnen hebben. Waardedaling is meer dan aangetoond. Die moet worden verhaald op de initiatiefnemers”, meent hij.

Overigens wordt die waardedaling door de gemeente Aa en Hunze ook vertaald in een WOZ-korting. 610 huiseigenaren die tot 1000 meter van een toekomstige windmolen van windpark De Drentse Monden en Oostermoer wonen, zien dat sinds 2016 op hun jaarlijkse aanslagformulier gespecificeerd. Wie tot 500 meter van een windturbine woont, krijgt zelfs 12,5% korting. Voor de categorie 500-750 meter geldt een reductie van 5%, voor 750-1000 meter 2,5%.

Niet nodig

Buurgemeente Borger-Odoorn, waar het gros van de 45 turbines van het windpark komen te staan, acht het hanteren van zo’n staffel niet nodig. ,,Wij hanteren een permanente marktanalyse voor de WOZ. De prijzen waar woningen voor zijn verkocht, zijn leidend”, legt woordvoerder Peter Beukers uit.

De erkenning door Aa en Hunze geeft de stichting juridische houvast, stelt Nieboer. ,,Dat stelt ons in staat een verklaring van recht bij de rechtbank aan te vragen.” Ingezet wordt op een collectief proces, waarin wel alle gevallen individueel worden gewogen. ,,Vergelijk het maar met kwesties zoals de sjoemelsoftware bij dieselauto’s.”

Los van de civiele procedures via Stichting Megaschadeclaim Windturbines bereidt DOKK Advocaten een massaclaim voor compensatie van planschade voor. Daarbij worden uitsluitend ruimtelijke gevolgen die gepaard gaan met de komst van windturbines getoetst.

Nieuws

Meest gelezen

menu