Broertjes Venema lopen hard in Vries (+video)

Foto: DvhN

De tweeling Marc en Joost Venema (8) waren zondag de snelste tijdens de Kidsrun in Vries. Ze liepen een bekeken wedstrijd vond winnaar Marc.

De handen gaan na de finish lange tijd de lucht in. In zijn rode trainingspak van de voetbalclub VAKO rent Marc voor café Onder de Linden op de Brink in Vries langs. ,,Ik heb gewonnen.”

Dat is een feit. Marc was de snelste van de 800 meter loop voor de groepen 3, 4 en 5 van de basisschool.

Ik heb de eerste ronde rustig aan gedaan

Maar Marc, je liep het eerste van twee rondjes nog niet vooraan? ,,Ik heb de eerste ronde rustig aan gedaan. Ik wist dat iemand de eerste ronde heel hard zou gaan en moe zou worden. De tweede ronde ben ik pas echt hard gaan lopen.”

Hier spreekt een winnaar. Alsof hij het dagelijks doet, hardlopen en winnen. ,,Ik heb er niet speciaal voor getraind of zo. Ik heb gewoon een goede conditie.”

Zijn broer Joost komt bij hem staan. ,,Ik kon hem net niet verslaan.”

Ze kregen een mooie beker

De tweeling met het witte bossie haar wordt naar de huldiging geroepen. Beide jongens hebben al een medaille, net als alle andere honderd deelnemers aan de Kidsrun.

Op het podium krijgen ze nog een mooie beker van sportwethouder Henk Berends.

Dirk Riedstra (6) haalt het podium niet, maar heeft wel flink zijn best gedaan, getuige zijn rood aangelopen gezicht. ,,Het ging goed, maar het was best zwaar op het einde.”

Hij lurkt aan een bekertje ranja en laat de medaille zien. ,,Goed gedaan hoor”, zegt zijn moeder. Dirk knikt.

Hé, daar loopt wel heel klein meisje

Dan volgen de oudste groepen van de basisschool. Zij lopen drie rondjes van 400 meter door het centrum van Vries. Hé, daar zien we als laatste een wel heel klein meisje lopen.

Carlijn Kingma uit Assen is zeven jaar en is in de verkeerde groep gestart. Maar ze volbrengt de 1200 meter probleemloos. ,,Ik was een beetje te laat”, zegt ze verontschuldigend.

Dat kwam door papa, die als EHBO-er aan de hardloopwedstrijd is verbonden. In zijn Rode Kruisjas vangt hij zijn dochter op. Carlijn is weliswaar laatste, maar heeft wel de meeste meter gelopen van al haar leeftijdsgenootjes.

Voor de start VOV-run begint het te regenen

Na de kinderen is het de beurt aan de oudere jeugd en de volwassenen. Bleef het tijdens de Kindsrun droog, vlak voor de start van de VOV-run begint het te regenen.

Een teken voor veel deelnemers om een extra shirtje aan te trekken. Want tijdens 5 of 10 kilometer hardlopen kun je het met een snijdende wind en regen nog lelijk te pakken krijgen tijdens het rondje door het centrum en het buitengebied van Vries.

De wedstrijd was de finale van het Loopcircuit Noord-en Midden Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu