Brugklassers van twee scholen in Beilen krijgen les in één gebouw

Docenten en schoolleiding pakken de schoolboeken in. Linksvoor de schoolleiders Rolf Albring en Eline de Jong. Foto Gerrit Boer

Het is een mijlpaal voor de middelbare scholen in Beilen. De brugklassers van het Vincent van Gogh en het Dr. Nassau College beginnen maandag samen in één gebouw. In de voormalige Jan Ligthartschool.

Het gras is gemaaid, de fietsenstalling is voorzien van nieuwe houten planken en de muren hebben van binnen en buiten een nieuwe verfje gekregen. Dat was hard nodig, want de leegstaande basisschool aan de Leliestraat was aan een opknapbeurt toe. Na enkele jaren van leegstand en antikraak was er sprake van achterstallig onderhoud.

Wat een kwastje verf, nieuwe vloerbedekking en de grasmaaier al niet kan doen. ,,Op 1 juni kregen we de sleutel. De gemeente leverde ons het gebouw. Wij zijn heel de zomervakantie bezig geweest de school klaar te maken”, zegt Rolf Albring, schoolleider van de christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh in Beilen. Hij zwaait met zijn collega Eline de Jong van de vestiging van het Dr. Nassau College de scepter over de school.

175 brugklassers

Vanaf maandag nemen 175 brugklassers bezit van de oude basisschool en komen in acht klassen onder de voorlopige werknaam Voortgezet Onderwijs Beilen. De nieuwe naam staat op de tassen met schoolboeken, die keurig gerangschikt in de lokalen klaar staan om meegenomen te worden.

De tafels en stoelen staan twee aan twee in gelid in de lokalen. De brugklassers mogen in deze coronatijd naast elkaar zitten, maar moeten wel anderhalve meter afstand houden van de docent. Voor elke lokaaldeur staat een dispenser met desinfectiezeep en op het bureau van de leerkracht komt een spatscherm. Mondkapjes, zoals in de hogere klassen op het Vincent van Gogh in Assen, zijn voor de brugklassers in Beilen niet nodig.

Volgend jaar gloednieuw gebouw

Het Dr. Nassau College en het Vincent van Gogh in Beilen betrekken volgend jaar samen een gloednieuwe schoolgebouw in het dorp. Daarop vooruitlopend worden de brugklassers dit schooljaar vast apart in de Jan Ligthartschool ondergebracht. De hogere klassen krijgen nog les op de oude locaties in het dorp.

,,De brugklassers zijn vast aan elkaar gewend als we de nieuwbouw in gaan. We werken aan een nieuwe schoolcultuur met flexibel leren en twee vaste coaches die leerlingen ondersteunen. Het beste van twee onderwijsculturen proberen we hier vast samen brengen”, zegt Eline de Jong.

De Stee

De conciërges Marieke Bos en Allard van Delft zijn de oren en ogen van de brugklasschool. Op de deur van hun kamertje staat met grote plakletters De Stee. ,,Mooi Drents woord toch? We hebben bij het Huus van de Taol in Beilen gecheckt of de spelling klopt. Hier kunnen leerlingen ook terecht als ze even een rustmomentje nodig hebben”, zegt Marieke Bos.

De school staat pal naast de Poiesz supermarkt. Is dat niet de kat op het spek binden? Marieke Bos: ,,De leerlingen mogen op schooltijden het schoolplein niet af. Dus niet naar de supermarkt. Daar zien we streng op toe. Wat ze na schooltijd doen, is niet meer onze verantwoordelijkheid.”

Opening

Woensdag wordt de brugklasschool feestelijk geopend. Voor de buurt wil de schoolleiding later op een avond een bijeenkomst houden. Rolf Albring: ,,We vinden een goed naoberschap belangrijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu