Buffetrestaurants maken plan B (met buffer- en bijzettafel) voor een toekomst na corona

Lange rijen voor grillplaat en biertap, opscheplepels die door tientallen mensenhanden gaan. De buffetrestaurants lijken ideale plekken om bacteriën en virussen aan elkaar over te dragen. Is er voor het buffetrestaurant nog een toekomst na corona?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Op hoogtijdagen konden bij Thijs & Aafke in Klijndijk 250 mensen tegelijk hun buikjes vullen. Afgelopen kerst nog was het reserveren geblazen en stonden mensen in de rij voor de vitrines met de meest uiteenlopende gerechten. Van de vissalades en soep tot gegrild vlees en vis. En niet te vergeten de apart uitgelichte ijsafdeling.

Tafelbuffet

Of die tijden ooit terugkeren? „Ik vraag het me eerlijk gezegd af”, mijmert eigenaar Harm Jan van der Veen. Sinds zondag 15 maart is het al 6 weken lang oorverdovend stil in zijn restaurant. De tijd begint voor hem te dringen en noodzaakt een vlucht naar voren.

Sinds donderdag biedt Thijs & Aafke afhaalmenu’s aan. „Noem het maar een tapasmenu, met zeven warme en zeven koude gerechten en een kinderbox. Op die manier blijft het voor drie man in de keuken op een veilige manier behapbaar. Veiligheid staat voorop.”

Van der Veen denkt een toekomstbestendige formule te hebben gevonden voor zijn bedrijf. Zijn plan B: een eetgelegenheid zonder buffetten maar met een menukaart en een tafelbuffet.

„In dat geval zetten we de tafels een flink stuk uit elkaar”, legt hij uit. „Met drie grote zalen is er ruimte genoeg om rekening te kunnen houden met de anderhalve meter-norm. We plaatsen bijzettafels om de drankjes op te zetten, bij de toiletten komt iemand te staan die na elk toiletbezoek de boel weer schoonmaakt. Zo kunnen we honderd mensen tegelijk bedienen.”

Laatste redmiddel

Zodra de horeca weer open mag, wil Van der Veen volgens de nieuwe formule aan de slag. „We gaan werken in twee sessies. De eerste begint om 4 uur, half 5, de tweede om 7 uur, half 8. Mondkapjes heb ik al besteld, we gaan niet bij de pakken neerzitten.”

Ook Gunhar Koops, eigenaar van all-you-can-eat-restaurant Yankee Doodle in Assen, is druk aan het nadenken over de tijd na corona. „Hoe we alles precies gaan inrichten weten we nog niet, alles is nog erg onzeker. Maar we hebben in ieder geval aan elke tafel een extra buffertafel geplaatst, waarop de bediening kan afruimen. Zodat er ruimte ontstaat tussen ons en onze gasten.”

Het buffetgedeelte van zijn restaurant maar helemaal vaarwel zeggen ziet Koops als allerlaatste redmiddel. „Je denkt er wel over, maar dan ga je wel steeds verder van je ontwikkelde formule af zitten natuurlijk. Dat kan op langere termijn ook weer schadelijk zijn voor het bedrijf. Bovendien, ons restaurant is hier helemaal op ingericht. Dat verander je niet zomaar even.”

‘Mensen volgen elkaar’

Mochten restaurants binnenkort weer onder strikte voorwaarden open mogen, dan is de 1,5-meternorm in ieder geval geen probleem, zegt hij. „Normaal gesproken kunnen we zo’n 240 gasten tegelijk herbergen. Als we straks maximaal honderd man toelaten, lukt dat qua zitplek prima met ons vloeroppervlak van 700 vierkante meter. Maar als je naar het buffet moet lopen is het weer een ander verhaal. Je kunt vakken maken op de vloer, maar je krijgt dan toch ergens opstoppingen. En om nou de hele tijd als een politieagent door je zaak te lopen, gaat ook wat ver.”

Zelfs als dit allemaal toch lukt, is het voor Koops lastig in te schatten of het restaurant wel rendabel is wanneer nog maar de helft van de mensen naar binnen mag. „De vaste kosten blijven, dus daar zouden we toch enige compensatie voor moeten zien te krijgen.”

Bang dat mensen ook wegblijven als alle restricties weer zijn losgelaten, is Koops echter niet. „Mensen volgen elkaar gemakkelijk. Het gaat nog een hele tijd duren, maar als eenmaal alles weer mag en je hoort dat een vriend met zijn collega’s samen naar Yankee Doodle is geweest, wil jij ook weer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu