Buikloop in zorgcentrum Rolde

Bewoners van zorgcentrum De Wenning in Rolde zijn besmet met het norovirus. In de volksmond ook wel buikgriep genoemd.

,,Afgelopen weekend werden de eerste bewoners ziek. We hebben daarna direct maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen’’, vertelt zorgmanager Geert Jan Vroom. In het zorgcentrum wonen ongeveer vijftig mensen. Tien daarvan zijn besmet met het virus. Vroom: ,,Een deel daarvan is alweer herstellende. Het virus lijkt geneutraliseerd.’’

Maatregelen

Een deel van de personeelsleden is ook geveld door de griep, maar daarvan zijn de meesten alweer aan het werk. ,,Het personeel heeft extra maatregelen genomen en werkt met mondkapjes voor en ze dragen handschoenen’’, zegt Vroom.

Gezamenlijk eten en andere groepsactiviteiten worden voorlopig opgeschort. De zieke bewoners moeten in hun appartement blijven, maar mogen wel bezoek ontvangen. Vroom: ,,We raden de bezoekers wel aan om naderhand goed hun handen te wassen en te desinfecteren.’’

Besmettelijk

Vroom verwacht dat het virus over anderhalve week weer helemaal weg is. ,,De laatste keer was ongeveer vijf jaar geleden. Toen hadden we het ook snel onder controle en duurde het ongeveer veertien dagen. Het blijft moeilijk te voorspellen, maar daar gaan we nu ook van uit.”

Het norovirus is erg besmettelijk en breekt daarom vaak uit in instellingen. Onlangs nog bij Vanboeijen en verzorgingshuis Maartenhof.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu