Golfclubs in Drenthe en Groningen gedijen met corona: 'Afstand houden is geen probleem'

Foto: ANP

De golfsport zit in de lift in Drenthe en Groningen. Clubs noteren veel extra leden. Dat komt door acties, maar vooral ook de coronacrisis.

,,Golfers zien hun sport als absoluut veilig. Afstand houden is geen probleem, spelers raken elkaar niet aan zoals bij veel andere sporten’’, zegt clubmanager Annet Weits van Golfclub De Compagnie in Veendam. ,,Maatregelen om spelers niet te dicht bij elkaar te laten komen zijn makkelijk te faciliteren. En het is natuurlijk een buitensport, sowieso al een voordeel in deze tijden. Oudere mensen die andere sporten nu links laten liggen, voelen zich wel op hun gemak als ze gaan golfen.’’

Met bijna duizend leden is De Compagnie een van de grootste golfverenigingen van Noord-Nederland. ,,Richting de honderd aspirant-leden zijn nu bezig om hun golfvaardigheidsbewijs te halen. Dus we gaan zeker over die duizend heen’’, denkt Weits.

Daverend succes

Ook de Drentse Golfclub De Gelpenberg in Aalden kent een fikse groei. Telde de vereniging begin dit jaar nog 700 leden, nu zijn dat er 750. Voorzichtig komt de 800 in zicht. ,,Binnenkort horen weer eens veertig aspirant-leden of ze hun cursus met succes hebben afgerond’’, zegt clubmanager Ellen Kroes. ,,Omdat we vijftig jaar bestaan, hebben we dit jaar een speciale actie om belangstellenden aan de golfsport te laten snuffelen. Voor 50 in plaats van 99 euro kunnen ze een begin maken met zes lessen. Het is een daverend succes, de actie levert ons veel nieuwe leden op.’’

De aanwas is volgens Kroes vooral tussen de 30 en 50 jaar. ,,De jongere garde dus, waardoor de club minder vergrijst.’’ Om deze groep aan te boren bedacht De Gelpenberg allerlei acties. Daarin speelde de sport een rol, maar bijvoorbeeld ook de bubbels na afloop. ,,Nieuwe spelers zien golf als absoluut veilig in deze tijden van corona. Dat is voor hen een belangrijke reden om met golfen te beginnen.’’

Meer dan honderd in wachtkamer

Bij de Noord-Nederlandse Golf & Country Club (NNG&CC) in Glimmen klinkt hetzelfde geluid. ,,Ik word helemaal vrolijk van al die nieuwe mensen’’, zegt officemanager Janine Douwes. Met concreet dertig nieuwe leden zit de club nu op een totaal van 867, maar er zitten nog meer dan honderd in de wachtkamer, in afwachting van het behalen van hun golfvaardigheidsbewijs.

Golfclub Martensplek in Tiendeveen meldt een aanwas van enkele tientallen leden in de afgelopen maanden. Ook het hotel bij de golfbaan kent een goede bezetting.

Groninger clubhuizen dicht

Waar in Drenthe de clubhuizen vrijdag nog gewoon open waren, is de horeca bij de Groninger golfbanen op last van de Veiligheidsregio Groningen al dagen gesloten. ,,Tot in ieder geval 20 oktober’’, zegt Douwes van de golfclub in Glimmen. ,,We snappen de maatregel niet, omdat er totaal geen sprake is van groepsvorming in het clubhuis. De situatie is anders dan in een voetbalkantine. We hebben daarom een bezwaar ingediend tegen het besluit.”

Nieuws

menu