Buren van Sedna in Emmen zijn ongerust

De opvang aan het Bendienplein. FOTO ARCHIEF DVHN

De gemeente Emmen kan rekenen op verzet als zij opnieuw kiest voor een dak- en thuislozenopvang in het Sedna-pand bij het treinstation.

,,De bezwaren die de buurt in het verleden naar voren heeft gebracht, staan nog recht overeind’’, zegt buurtbewoner Richard Wessel. ,,Als de gemeente daadwerkelijk voor dit pand kiest, dan neem ik wederom contact op met mijn advocaat. Ik heb niets tegen daklozen en waardeer het werk van het Leger des Heils zeer, maar deze plek bij woningen is niet geschikt’’, zegt John Murauer, naaste buurman van Sedna.

Het Sedna-gebouw is een van de twee panden die wethouder Jan Bos (Wakker Emmen) op het oog heeft voor vestiging van een daklozeninloop, zo maakte hij deze week bekend. De andere plek is Privéhuis Lenie aan de Verlengde Spoorstraat. Dit is een straatje met bedrijven aan de achterkant van supermarkt Jumbo.

Station

Beide locaties kwamen volgens Bos bij een grootschalige inventarisatie als beste uit de bus. Er is gekeken naar plekken in een straal van pakweg 600 meter rond het station, omdat anders de doelgroep niet wordt bereikt. De huidige inloop aan het Bendienplein gaat dicht omdat eerder was beloofd dat deze voorziening daar maximaal vier jaar zou blijven.

Het Sedna-pand was in 2014 al gekozen door Bos. Flink wat buurtbewoners kwamen daarop in verzet omdat zij vreesden voor overlast en waardedaling van woningen. Een bezwarencommissie oordeelde dat de gemeente procedureel en communicatief steken had laten vallen. Bos besloot daarop dat de hele procedure opnieuw moest, maar dan met maximale openheid. Hij riep de bevolking op met suggesties te komen. Door burgers werden daarna 37 locaties naar voren geschoven.

Oud-wethouder

,,Ik ben benieuwd waarom 35 plekken zijn afgewezen. Ik ga op 7 april zeker naar de informatieavond’’, reageert oud-wethouder Gezienes Evenhuis. Hij woont vlakbij het Sedna-pand en verzette zich tegen het eerdere besluit van Bos. De wijkverenigingen Emmermeer en EOP Het Centrum mochten dit keer het proces van dichtbij meemaken. ,,Alle naar voren geschoven locaties zijn in kaart gebracht en serieus onderzocht’’, stelt Geert Wubs, voorzitter van wijkvereniging Emmermeer. Supermarkt Jumbo meldt dat zij het nog te vroeg vindt om te reageren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu