Burgemeester Bothenius Lohman van Assen vorderde na de Tweede Wereldoorlog woning van Joodse onderduiker: 'Smet op zijn blazoen'

De Dr. Nassaulaan 14. Deze woning werd op 27 april 1945 door burgemeester Johan Botenius Lohman gevorderd van de uit onderduik teruggekeerde Joodse ondernemer Mozes Salomon Boekbinder.

De Dr. Nassaulaan 14. Deze woning werd op 27 april 1945 door burgemeester Johan Botenius Lohman gevorderd van de uit onderduik teruggekeerde Joodse ondernemer Mozes Salomon Boekbinder. Foto: Google Street View

Burgemeester Johan Bothenius Lohman (1887-1977) van Assen vorderde een woning van een Joodse onderduiker die terugkeerde na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit onderzoek van het Drents Archief.

Het Drents Archief presenteerde dinsdagmiddag een rapport over de rol van de gemeente Assen bij de onteigening van Joodse eigendommen in en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Uit dat onderzoek komt naar voren dat burgemeester Johan Bothenius Lohman vlak na de bevrijding een opmerkelijk geschil had met een Joodse ondernemer in Assen.

Woning gevorderd

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's