Burgemeester Damsma van Midden-Drenthe wil vooral contact houden met gearresteerde boeren van Wijster. 'Er zit nog veel emotie, dat moeten we niet telkens weer oprakelen'

Ruim een half jaar na de demonstratie bij Attero in Wijster lijkt de lucht geklaard tussen gemeente en boeren. Niet met de familie Fikkert, echter, op wiens erf de politieactie na de demonstratie plaatsvond.

Burgemeester Mieke Damsma van de gemeente Midden-Drenthe.

Burgemeester Mieke Damsma van de gemeente Midden-Drenthe.

Een handvol boeren luchtte het hart bij de gemeente Midden-Drenthe. In gesprek met burgemeester Mieke Damsma en wethouder Jan Schipper, begin januari, werd anderhalf uur gesproken over stikstofmaatregelen, prijzen voor producten in de supermarkt, politici en media en vooral over woensdag 8 juli 2020, toen de vijf werden opgepakt na de demonstratie bij Attero in Wijster.

Wat gebeurde daar ook alweer?

Op het nabijgelegen erf van loonwerkersbedrijf Fikkert werden 63 mannen, vrouwen en kinderen aangehouden, omdat demonstreren met landbouwvoertuigen sinds kort daarvoor verboden was. Een deel van de aanhoudingen was onterecht, stelde het OM later. Mensen die er niets mee te maken hadden, werden toch meegenomen. De politie gaf aan betrokkenen uiteindelijk toe dat het die dag ‘absoluut anders had gekund’ voor wat betreft het politieoptreden. Minder machtsvertoon, minder arrestanten, bijvoorbeeld.

Woorden van soortgelijke strekking, misschien excuses aan het adres van onterecht gearresteerden, hadden de vijf graag gehoord van burgmeester Damsma. Maar zij ging die dag in juli niet zélf over de openbare orde in haar eigen gemeente, legde ze uit. Tot 1 december was de voorzitter van de Veiligheidsregio (Marco Out van Assen) de bevelvoerder.

,,Ik vind dit een hele lastige’’, hoorden ze Damsma meermaals zeggen, die niet wilde terugblikken.

‘Bestuurlijke afschuiverij’

Bestuurlijk spelen met woorden en betekenissen is doorgaans niet aan de ‘gewone mens’ besteed. In de ogen van de boeren valt niet te rijmen dat een burgemeester wél kan verklaren dat de actie ‘in goed overleg met de voorzitter van de Veiligheidsregio, de korpschef van de politie, het openbaar ministerie en de burgemeester’ is uitgevoerd. Maar dat die burgemeester er dan vervolgens niet - zelfs een half jaar later niet - haar mening over wil geven, omdat ze ‘geen actieve rol’ had.

,,Bestuurlijke afschuiverij’’, zei een van de boeren.

Damsma wil naar de toekomst kijken. Zodat er bij een volgende demonstratie goed contact is, nu ze zelf weer gezagvoerder is in haar gemeente. Daar willen de vijf best in mee, ze hebben op dezelfde basis al contact gehad met Marco Out en de politie. Maar worden ze nóg een keer om de tuin geleid - de politie wekte 8 juli de indruk dat ze na de demonstratie naar huis konden en toch werden ze opgepakt - dan is het meteen afgelopen, maakten ze duidelijk.

,,Er zit nog veel emotie, dat moeten we niet telkens weer oprakelen’’, zegt Damsma tegen DVHN.

En hoe zit het met de familie Fikkert?

Ze wil niet ingaan op een brief die Henk en Wilma Fikkert haar hebben gestuurd, het echtpaar op wiens erf de actie plaatsvond. Wilma was niet bij de demonstratie geweest, werd wel meegenomen en had daar nog maanden last van. De uitnodiging van Damsma om aan te schuiven bij hetzelfde gesprek kwam veel te laat, schrijft het echtpaar in de brief die is doorgestuurd aan de gemeenteraad.

Daags na de politieactie hadden Henk en Wilma zelf, via een ambtenaar, al contact opgenomen. Of Damsma, indien ze niets met de actie van doen had, hen wilde bellen. Ruim vijf maanden lang hoorden ze niets.

Wat het echtpaar steekt is dat Damsma die stilte verdedigt met de opmerking dat ze ‘neutraal’ wilde blijven, terwijl ze hen na de derde brand in korte tijd bij Attero en slachtafvalverwerker Noblesse (februari 2019) zou hebben gevraagd niet al te kritisch op haar te zijn in reacties richting de pers. Ook daar wil Damsma niet op ingaan.

Naar voren kijken, dat is wat iedereen zou moeten doen, is haar standpunt. Telefoonnummers werden uitgewisseld, dank voor het gesprek werd uitgesproken en daarmee is het voorlopig rustig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu