Burgemeester Emmen: Combinatie baasje en keeshond Cyra garantie voor ellende in de buurt (dus ze krijgt haar hond niet terug)

Burgemeester Van Oosterhout wil niet dat de keeshond terug gaat naar het baasje. De hond op de foto is niet Cyra. Foto's: Pixabay en archief DVHN

De Emmense eigenaresse van de in beslag genomen ‘gevaarlijke’ keeshond Cyra heeft voor de Raad van State voor de tweede keer teruggave geëist van haar hondje. Burgemeester Eric van Oosterhout ziet dit niet zitten.

Het is uitgesloten dat zij haar hond terugkrijgt, zei een woordvoerder van de burgemeester donderdag in Den Haag. Hond en baas samen staan garant voor veel ellende en overlast. „Wij maken ons daar grote zorgen over want de hond valt mensen aan.”

De viervoeter heeft een heel rijtje bijtincidenten op naam staan. Cyra zit sinds de in beslagname in augustus vorig jaar al meer dan een jaar in het dierenasiel in Beilen.

Het baasje van Cyra woont niet meer in de buurt waar de hond in augustus vorig jaar in beslag is genomen. Ze heeft een nieuwe sociale huurwoning gekregen. „In het huurcontract is opgenomen dat ze geen huisdieren mag hebben, dus de hond kán niet eens terug”, zegt de woordvoerder.

Advocaat wil ‘gedragsonderzoek’ van de hond

Advocaat J. Biemond stuurt aan op een gedragsonderzoek van de hond dat gericht is op terugkeer naar de Emmense. Daar wil de gemeente niet aan meewerken.

Op de universiteit van Utrecht is uitgezocht dat de hond de weg kwijt is en dat dit vermoedelijk komt omdat het dier is verwaarloosd. Biemond wil ook voorkomen dat de hond wordt herplaatst bij een nieuwe baas. Dat zou binnen een jaar na inbeslagname gebeuren maar daar is nog niets van terecht gekomen.

Kan burgemeester hond laten euthanaseren?

Op 10 februari 2021 dient een bodemzaak bij de Raad van State. Die gaat onder andere over de vraag of de burgemeester een lastige hond mag laten euthanaseren als voor het dier geen geschikte herplaatsing wordt gevonden.

De rechtbank Noord-Nederland heeft afgelopen juni de inbeslagname van Cyra goedgekeurd maar de euthanasie werd verboden. Daar doet de Raad van State volgend jaar in hoger beroep uitspraak over. In de zaak van donderdag doet de voorzieningenrechter naar verwachting over een week uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu