Burgemeester Emmen maakt fouten bij sluiten henneppanden

FOTO ANP

Burgemeester Cees Bijl van Emmen heeft steken laten vallen bij de sluiting van twee woningen waar hennep is gevonden. Hierdoor zijn deze panden in ieder geval voorlopig weer open.

Burgemeester Cees Bijl van Emmen heeft steken laten vallen bij de sluiting van twee woningen waar hennep is gevonden. Hierdoor zijn deze panden in ieder geval voorlopig weer open.

Het gaat om een appartement aan de Kolhoopstraat in het Emmer centrum en een huis aan de Boonackers in de wijk Angelslo. Aan de Kolhoopstraat trof de politie 123 gram wiet aan, in Angelslo werden 35 hennepplanten ontdekt.

Op slot
Bijl wil drugs zoveel mogelijk weren uit woon- en werkgebieden. ,,Drugs trekken criminaliteit aan en het telen van hennepplanten levert brandgevaar op voor de kwekers zelf en de omgeving'', verduidelijkt woordvoerder Renate Zuidema. Bij twintig planten of meer dreigt een maandenlange sluiting van het gebouw waarin de kwekerij zich bevindt. Hetzelfde geldt voor een pand waar 50 gram of meer wiet is.

De afgelopen jaren gingen om deze reden in Emmen al tientallen onderkomens voor enige tijd op slot. De gebruikers van de panden aan de Kolhoopstraat en de Boonackers vinden dat Bijl hen te hard aanpakt en onvoldoende rekening houdt met persoonlijke omstandigheden. Beiden stapten naar de rechtbank om de onmiddellijke sluiting van tafel te krijgen. Met succes. De zogeheten voorzieningenrechter oordeelde dat Bijl procedurele fouten heeft gemaakt en schortte de sluiting op.

Onvoldoende kennis
In het dossier Boonackers bleken geen processen-verbaal of rapportages van de politie te zitten. ,,De gegevens van de politie gingen per e-mail naar de gemeente, dit had in een bestuurlijke rapportage gemoeten'', zegt Zuidema. Het e-mailverkeer was bovendien summier. Volgens de rechter had Bijl daarom onvoldoende kennis vergaard om alle feiten en belangen tegen elkaar af te wegen.

Bij de kwestie Kolhoopstraat lukte het Bijl of een gemachtigde niet om op de door de rechtbank aangegeven dagen naar de rechtszaal te komen. Dit achtte de rechtbank bezwaarlijk, omdat er bij een verzoek tot schorsing van een besluit snel duidelijkheid dient te worden verschaft. De rechter wijst er ook op dat er ‘klaarblijkelijk' eveneens twee minderjarige kinderen in het betrokken pand wonen. Uit niets bleek dat burgemeester Bijl dit in zijn overwegingen had betrokken.

De komende maanden worden beide zaken inhoudelijk behandeld, in eerste instantie door een onafhankelijke bezwarencommissie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu