Burgemeester Hoogeveen over nacht vol autobranden: 'Al die auto's kunnen niet spontaan in de brand vliegen, dan is er meer aan de hand'

Een van de auto's brandde uit in de Lomanlaan. Foto: De Vries Media

De gemeente Hoogeveen heeft met zes branden op verschillende plekken een buitengewoon hete nacht achter de rug. Volgens burgemeester Karel Loohuis gaat het zonder twijfel om brandstichting. De politie doet in samenwerking met de recherche dinsdagochtend grootschalig onderzoek om de daders op te sporen.

„Als je de aard van de branden bekijkt, kun je concluderen dat het hier gaat om menselijk handelen”, zegt Loohuis na een roerige maandagavond. „Al die auto’s kunnen niet spontaan, door bijvoorbeeld technische gebreken, in brand vliegen. Dan is er meer aan de hand.”

Desondanks weet ook hij nog niet veel meer. „De vragen die er na vannacht bij veel mensen leven, leven ook nog bij mij. Het is nog te vroeg in het onderzoek om nu al te zeggen of het om één dader of een georganiseerde groep gaat.”

Zeven brandmeldingen

In totaal kwamen er zeven brandmeldingen binnen uit verschillende plekken in Hoogeveen en Hollandscheveld. Om iets voor 22.00 uur aan de Leeuweriklaan ging het om een technisch mankement bij een geparkeerde auto, nog weinig serieus. Een half uur later, bij tennisvereniging De Weide aan de Zuidwoldigerweg, raakten vervolgens twee werkbussen zwaar beschadigd bij een brand.

Om 23.08 ging een volgende melding van een uitslaande brand uit van het schuurtje van de ijsbaanvereniging in Hollandscheveld. Hier kwamen de brandweerlieden zo rond middernacht ter plaatse. De schade is dinsdagochtend aanzienlijk. (Tekst gaat verder na de foto)

Rond kwart over elf was daar melding nummer vier. Aan de Lomanlaan in Hoogeveen brandde een auto uit. De naastgeparkeerde auto raakte eveneens beschadigd. Ook dit was nog te behappen voor de lieden van het korps in Hoogeveen. Toen nog geen drie minuten later een melding uitging van een autobrand in de Van Echtenstraat, werden de brandweerkorpsen in Ruinen en Zuidwolde ook opgepiept. De auto brandde ook hier volledig uit. We tellen melding nummer vijf.

Rond 23.45 uur voorkwam de brandweer erger bij een geparkeerde vrachtwagen aan de Vos van Steenwijklaan in Hoogeveen, waar de voorkant vlam vatte. Toen nog was het nog niet gedaan in Hoogeveen. Om half vijf in de ochtend brandde er nog een personenauto uit aan de Bilderdijklaan. Er is een Burgenet-melding uitgegaan om eventuele ooggetuigen op te roepen zich te melden.

Voorbode voor oud en nieuw?

Zijn deze golf van incidenten een opmaat naar meer problemen richting oud en nieuw? Loohuis houdt alle opties open. Er vindt elk jaar dagelijks overleg plaats om actief beleid te kunnen voeren richting de oudejaarsviering in Hoogeveen. „Daar gaan deze incidenten zeker een rol in spelen. Maar of er beleid aangescherpt gaat worden, weet ik niet. Het moet wel gericht beleid zijn.” Loohuis heeft nog geen contact gehad met gedupeerden.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
brandstichting
menu