Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld: Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen behoren met werelderfgoedstatus tot 'de unieke gebieden van de wereld'

Burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld is enorm blij met de toekenning van de Unesco werelderfgoedstatus voor de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen.

 Burgemeester Klaas Smid verlaat het voormalige hospitaal Bitter en Zoet, Hij is blij met de toekenning van werelderfgoedstatus.

Burgemeester Klaas Smid verlaat het voormalige hospitaal Bitter en Zoet, Hij is blij met de toekenning van werelderfgoedstatus. Foto: Peter Wassing

Smid stelt dat hij de toekenning wel verwachtte na de eerdere aanbevelingsrapporten. Wat hem deugd doet is dat de toekenning zonder aan- of opmerkingen en met volledige steun van de toekenningscommissie tot stand is gekomen.

'Erkenning voor al het werk'

,,Dit is een erkenning voor al het werk wat we er in hebben gestoken. De Koloniën behoren nu tot één van de unieke gebieden in de wereld."

Met de werelderfgoedstatus kunnen de Koloniën volgens Smid beter bewaard en gepromoot worden.

Spanning of Veenhuizen aan de beurt zou komen

Het was trouwens nog even spannend of de nominatie maandag aan de orde zou komen. Er werd uitvoerig gesproken over een andere nominatie die uiteindelijk geen steun kreeg van Hongarije. Tijdnood dreigde. Daardoor leek het er lange tijd op dat Veenhuizen en Frederiksoord niet aan de beurt zouden komen.

Zondag eerder was de voordracht ook al uitgesteld. De voorzitter besloot de behandeling toch door te voeren ondanks de tijdsdruk. Vervolgens was de toekenning in enkele ogenblikken gepiept. ,,Een enorme opluchting", besluit Smid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu