Burgemeester Marcel Thijsen wil graag verder in Tynaarlo

Burgemeester Marcel Thijsen maakt Gerda Boersema uit Tynaarlo in 2018 Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Foto DvhN

Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo wil na het eind van dit jaar graag verder in de gemeente Tynaarlo, zo heeft hij commissaris van de koning Jetta Klijnsma laten weten.

In december is het zes jaar geleden dat Thijsen aantrad en dan loopt dus zijn eerste ambtstermijn af. Zijn herbenoeming hangt af van een advies van een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad.

Benoemingsprocedure start volgende week

De raad van Tynaarlo vergadert volgende week dinsdag over de herbenoemingsprocedure. De commissie brengt een advies uit, waarover de raad zich moet uitspreken. Als die positief adviseert, is de herbenoeming door de regering doorgaans een formaliteit.

Marcel Thijsen trad in 2014 aan na een lange periode van onrust in de gemeente. Zijn directe voorgang was interim-burgemeester Piet Adema. Die trad aan nadat Frank van Zuilen aftrad. Van Zuilen meldde zich ziek na allerlei politieke spanningen op het gemeentehuis in Vries, onder andere over het ontslag van topambtenaar Henk Heijerman. Die moest weg vanwege plichtsverzuim en niet-integer handelen, maar extern onderzoek wees uit dat hiervoor geen grond was.

Thijsen (52) was voor zijn benoeming in Tynaarlo wethouder in het Gelderse Wijchen. Daar was hij twintig jaar politiek actief. Aanvankelijk voor de PvdA, later richtte hij samen met anderen de lokale partij Kernachtig Wijchen op.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu