Finse burgemeester over cadeau uit Borger: 'Mijn eerste reactie op zwerfkei? Dat we al stenen zat hebben'

Van Borger naar Mariehamn: de steenklomp is terug van weggeweest na eeuwen afwezigheid. Foto: Eigen foto

De uit Haarlem afkomstige kunstenaar Bart Eysink-Smeets legde de afgelopen week een autorit af van 1440 kilometer van het Drentse Borger naar het Finse Mariehamn.

Hij droeg onderweg een bijzondere vracht met zich mee: een 2000 kilo zware zwerfkei die tijdens de IJstijd van Scandinavië in Noord-Nederland terechtkwam. Eysink Smeets retourneerde de steen naar het moederland en donderdag vond de officiële ‘overdracht’ plaats.

Mariehamn liet de terugkeer van de verloren steen niet bepaald ongemerkt aan zich voorbijgaan en bouwde er een hele ceremonie omheen. Met een shovel werd de steenklomp op zijn nieuwe plek gezet, zo’n 200 meter van het gemeentehuis en met uitzicht op zee.

Sten krijgt steen

,,De ontvangst ging gepaard met trompetspel en iemand droeg een speciaal voor de steen geschreven gedicht voor”, aldus Eysink Smeets. Mooiste stunt vond hijzelf dat de gemeente een hele trits mensen had opgetrommeld die van voor- of achternaam Sten heten, wat ‘steen’ betekent. ,,De veertig keien die we van geoloog Klaas Drint hebben meegekregen, hebben we uitgedeeld aan deze mensen.”

Warme appelsap

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat er ook nog even getoost wordt tijdens dit bijzondere moment. De champagne werd echter niet aangerukt, aldus Eysink-Smeets. ,,Ze vonden het te vroeg voor alcohol, dus stonden we daar te klinken met een paar glazen appelsap. Omdat het zo koud was, werd het bovendien warm geserveerd.”

Eysink-Smeets reist donderdag meteen weer terug naar Nederland. Hij zegt geen omgekeerd gevoel van stockholmsyndroom te hebben na het achterlaten van zijn stenen reisgenoot. ,,Nee hoor, we laten hem met een goed gevoel achter. De steenfluisteraars vertelden me wel dat de kei het zou waarderen als ik hem nog eens kom opzoeken. Dus volgend jaar tijdens mijn vakantie maak ik hier nog even een tussenstop.”

Behoefte aan meer?

Burgemeester Barbara Heinonen van Mariehamn blijft de stunt bij als een ludieke maar sympathieke actie. ,,Toen we hoorden van het voorstel van Bart, dachten dat het eerst om een grap ging. We hebben zat stenen hier, hebben we behoefte aan meer?” Heinonen besloot verhaal te halen en nadat ze het achterliggende idee te horen kreeg, was ze meteen om. ,,Alles bij elkaar is het natuurlijk een tot de verbeelding sprekend verhaal van een steen met heimwee die teruggebracht wordt naar het land van herkomst.”

In het ondernemende Mariehamn weten ze ook wel hoe ze er garen bij moeten spinnen. ,,Dit soort acties kunnen we mooi gebruiken om onze regio te promoten. Uiteindelijk is het een prachtig verhaal voor bezoekers aan onze stad.”

De burgemeester is ondanks de eerste wat sceptische reactie in haar nopjes met de terugkeer van de steen. ,,De IJstijd spreekt jong en oud tot de verbeelding. Het landschap en de natuur staat de mensen hier dicht bij het hart. Het ijs vormde hun omgeving en die wetenschap versterkt de band van de inwoners met hun land. Deze teruggekeerde zwerfsteen is ook onderdeel van dat verhaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu