Burgemeester Midden-Drenthe: ‘Met de Beilervaart moeten we aan de slag’

Burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe bekijkt de filmpjes met vragen van inwoners. Foto DvhN

Mieke Damsma is bijna twee maanden burgemeester van Midden-Drenthe. Daarvoor was ze acht jaar wethouder van Maastricht. Hoog tijd voor een kennismakingsinterview, waarbij de vragen door inwoners van Midden-Drenthe worden gesteld.

 

Drijfveer

‘Wat is uw belangrijkste speerpunt?”, vraagt Jan Pastoor uit Drijber . Over het antwoord hoeft burgemeester Mieke Damsma niet lang na te denken. ,,Midden-Drenthe op de kaart van Nederland zetten. Dat vind ik ook een heel mooie rol als burgemeester. We mogen wel wat trotser zijn op onze gemeente. Als ik met mensen praat, dan hoor ik dat ook wel terug. Ik wil wel voorop gaan om dat uit te dragen.”

Is dat in Maastricht anders? ,,Ja. Maastricht is heel patriottistisch en bourgondisch. Het gebeurt allemaal in Maastricht, vinden ze daar. Dat is wel een verschil, waar we op een positieve manier wat van kunnen leren. Het is goed wonen, werken en recreëren hier. Laten we dat meer naar buiten brengen.”

Smildeger Kampioenschappen

,,Wat vond u van de Smildeger Kampioenschappen?”, is de vraag van Gea Oosterloo uit Smilde . Zelf werkt ze al een paar jaar als vrijwilliger mee aan het evenement. ,,Die waren hartstikke leuk. Ik ben alleen even bij de prijsuitreiking geweest, maar het is zo mooi om te zien dat honderden mensen, van jong tot oud, een weekend bezig zijn met allerlei soorten sporten. Je wordt er echt heel erg blij van als je ziet dat zóveel vrijwilligers zich er al zo lang voor inzetten.” Van de sportieve burgemeester is bekend dat ze graag fietst. ,,Ik ben gevraagd om volgend jaar niet de prijs uit te reiken, maar ervoor te zorgen dat ik dan tussen de kampioenen sta.” Voor welke sport kiest ze dan, fietsen uitgezonderd? ,,Wel een actieve sport. Geen darten.” Ze denkt even na. ,,Volleybal, dat zou ik wel leuk vinden. Omdat ik dat in het verleden zelf ook wel gedaan heb. Eens kijken wat ik er nog van bak.”

Keuze voor Midden-Drenthe

Margien Vos uit Smilde wil graag weten wat de reden is dat Damsma voor een burgemeesterschap in Midden-Drenthe koos en waarom ze Smilde uitkoos als nieuwe woonplaats. ,,Ik wilde heel graag burgemeester worden, na acht jaar wethouderschap. Ik wilde graag de overstap maken van een stad naar een grote plattelandsgemeente. Dan is het natuurlijk kijken waar dat kan, maar dat was wel een heel bewuste keuze. Ik wilde graag per direct in de gemeente wonen. Dat is Smilde geworden. Vooral het huis heeft in die keuze de doorslag gegeven. Het is heel licht en grenst aan een landgoed van de achterbuurman, dat geeft veel privacy. En het huis is goed onderhouden. Ik voel me in Smilde heel erg thuis en welkom.”

Kent ze haar buren eigenlijk al? ,,Sommigen kwamen spontaan langs. Ik ben ook naar de nieuwjaarsbijeenkomst van buurtvereniging De Vaart geweest. Nu de laatste doos is uitgepakt, ga ik de buren binnenkort uitnodigen.”

Beilervaart

Jenny Oosting uit Beilen : ,,Mag ik u uitnodigen om een keer samen over de Beilervaart tussen Beilen en Hoogersmilde heen en terug te fietsen? Op de fiets kunt u goed zien hoe de gesteldheid van deze weg is. En dit laat nogal te wensen over voor de fietser en automobilist.” ,,Natuurlijk”, zegt Damsma enthousiast over de uitnodiging. ,,Die route mijd ik. Ik maak nu met de app Surprise Me rondjes door de gemeente, maar de Beilervaart is zelfs overdag niet prettig. Daar moeten we wel mee aan de slag.”

Duurzaam?

Albert Bruins uit Hooghalen : ,,Ik ben van de Stichting Hooghalen Duurzaam. Ik wil graag weten: hoe duurzaam is de burgemeester? Hoe staat u tegenover duurzaamheid?” ,,Dat is natuurlijk een heel grote vraag. Duurzaamheid is een groot begrip. Maar ik ben natuurlijk de laatste die zegt dat ik niks met duurzaamheid heb. Dat we proberen een duurzame gemeente te zijn, is iets dat we in het college volop aan het voorbereiden zijn. Voorbeelden daarvan zijn het fairtrade-label, maar ook de nieuwe manier van afval scheiden. Als individu probeer ik er ook voor te zorgen dat ik mijn afval goed scheid en me er bewust van ben hoe je binnens- en buitenshuis omgaat met klimaat.”

Carnaval

Jan Mos uit Beilen : ,,Viert u ook carnaval en hoe gaat u dat dit jaar doen?” ,,Ik vierde inderdaad carnaval toen ik in het Zuiden woonde. Dit jaar ga ik hier genieten van alles wat er te doen is. Laat het Zuiden maar lekker zonder mij carnaval vieren. Met oudjaarsdag rondom het carbidschieten was het hartstikke gezellig, hoewel dat van een andere orde is. Ik ben ook al uitgenodigd om bij de TT in Assen te komen kijken.” Zijn er qua sfeer verschillen tussen Noorden en Zuiden? ,,Eigenlijk niet. Als mensen goed feestvieren, maakt het niet uit waar je woont of wat je achtergrond is. Als de sfeer goed is, lukt een goed feestje volgens mij overal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu