Burgemeester Midden-Drenthe in de running voor eretitel

Burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe is een van de drie finalisten voor de eretitel: beste burgemeester van een kleinere gemeente.

 Ton Baas waarnemend burgemeester Midden-Drenthe

Ton Baas waarnemend burgemeester Midden-Drenthe

Het magazine Binnenlands Bestuur heeft burgemeester Ton Baas genomineerd als een van de beste burgemeesters van gemeente met minder dan 35.000 inwoners. ,,Baas houdt het hoofd koel in crisissituaties. Gericht op de toekomst brengt deze waarnemend burgemeester partijen bij elkaar'', roemt de jury hem. Baas heeft twee concurrenten voor de titel: Rob Welten in Borne en Miranda de Vries in Geldermalsen.

'Eervol'

Baas is blij verrast: ,,Ik vind het heel eervol.'' Baas kwam in Midden-Drenthe tijdens een bestuurscrisis in de gemeenteraad. Hij heeft de afgelopen tijd veel energie gestoken in het verbeteren van de bestuurlijke verhoudingen. ,,We hebben een bureau ingehuurd en veel gesprekken gevoerd. Ik heb de nieuwe raadsleden gevraagd hoe zij de gemeenteraad zien. Sommigen vertelden dat ze niet wisten waar ze in terecht waren gekomen.'' In de loop van de tijd zag hij verandering. ,,Ik denk dat het beter gaat. De moties van wantrouwen zijn aanzienlijk afgenomen'', grapt hij.

Ook voor zijn optreden in Oranje krijgt Baas lof. Bijvoorbeeld toen hij midden in de nacht terugging naar Oranje om de blokkades voor de bussen met asielzoekers te laten opheffen. ,,Ik weet dat het gewaardeerd wordt, maar ik vind het niet meer dan normaal.'' Wanneer de burgemeester vertrekt weet hij nog niet. ,,Ik blijf zo lang men mij hier wil hebben.''

Stemmen kan nog

Stemmen kan nog via de website van Binnenlands Bestuur , maar het moet snel: op 15 januari wordt de winnaar bekend gemaakt. Baas ziet het als een voordeel: ,,Wanneer het ijs dun is, is snelheid ons behoud.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu