Burgemeester Thijsen: Sterk maken voor rechtvaardige behandeling getroffenen aardbeving

Winde ligt er op zondagochtend rustig bij. Foto Dvh

Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo neemt zondag poolshoogte in Winde, dat in de nacht van zaterdag op zondag is getroffen door een aardbeving (1,8 op schaal van Richter).

„Laten we hopen dat de schade erg mee valt, maar hoe je het ook wendt of keert, het geeft allemaal veel onzekerheid”, verzucht de burgemeester. „Het is ook aan de experts om de schade te bepalen.”

Het is volgens Thijsen nog te vroeg om te bepalen of de aardbeving is ontstaan door de gaswinning in de provincie Groningen, een van de Drentse gasvelden of door de gasopslag bij Langelo. „Dat mag ook niet uitmaken. De inwoners moeten gewoon schadeloos worden gesteld. Iedereen moet rechtvaardig worden behandeld.” Hij erkent dat het wel belangrijk is om het te weten als de beving van Langelo komt. „Maar er zijn al heel veel risicoanalyses voor gemaakt.”

Voorts is het een belangrijk gegeven dat Langelo valt onder het Groningen-protocol voor de schadeafhandeling (omgekeerde bewijslast) en de Drentse gasvelden niet. Marcel Thijsen heeft zich samen met andere Drentse bestuurders altijd sterk gemaakt voor een gelijke behandeling van de gedupeerden.

Het is hard nodig dat er voor Noord-Drenthe ook een omgekeerde bewijslast komt, vindt de raadsfractie van Leefbaar Tynaarlo. Tevens moet er dringend geld komen voor een nulmeting van de huizen in het gebied. Raadslid John Franke dient namens Leefbaar een motie in om het gemeentebestuur te vragen zich hiervoor sterk te maken bij de NAM en het Rijk. Hij wijst erop dat zich de afgelopen 25 jaar 253 bevingen in Drenthe hebben voorgedaan, waarvan circa 30 procent (69) in de gemeente Tynaarlo. De raad praat 6 oktober over de motie.

Winde ligt er op zondagochtend rustig bij, leert een rondtocht door het dorp. De weinige mensen op straat zeggen niets van de aardbeving te hebben gemerkt. „Is er een aardbeving geweest?”, zo reageert een meneer in het nabijgelegen Bunne. „Ik heb wel gemerkt dat het stormde, maar van een aardbeving weet ik niets.”

Nieuws

Meest gelezen

menu