Burgemeester wil onderzoek met grondradar naar hunebed in Gasselte

Lammert Hingstman op de plek waaronder volgens hem een hunebed ligt. Foto DVHN

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra wil onderzoek laten doen naar het vermeende hunebed in Gasselte. Met een grondradar wil hij in de heuvel laten kijken. ,,Als de kosten niet te hoog zijn.”

Hiemstra heeft woensdagmiddag een kijkje genomen op de plek waar amateurarcheoloog Lammert Hingstman uit Bronneger zegt een nieuw hunebed gevonden te hebben. In een video op de website van Dagblad van het Noorden vertelt Hingstman dat hij zijn vondst middels een briefje gemeld had bij de gemeente Aa en Hunze, maar dat hij nog niets gehoord had.

Burgemeester Hiemstra zag de video ook. ,,Ik heb Hingstman gebeld en hij nodigde mij uit een kijkje te komen nemen. Of er een hunebed ligt? Het zou kunnen, het is een grote heuvel en als je die ijzeren prikstok in de grond steekt, hoor je tikken die op een steen duiden. Dat is op meerdere plekken op de heuvel het geval.”

Pal achter de school

De heuvel ligt pal achter de school annex dorpshuis De Trefkoel en is nog vrijwel onberoerd, constateert ook Hiemstra. ,,Die is niet afgegraven. Hingstman liet me oude reliëfkaarten zien en in de buurt liggen meerdere grafheuvels. Gasselte ligt midden op de Hondsrug, waar veel hunebedden voorkomen.”

 

Hiemstra zegt archeologen benaderd te hebben met de vraag of op deze plek een hunebed zou kunnen liggen. ,,Ook al is het maar half waar wat Hingstman beweert, dan is dat het onderzoeken waard. Dan heb je zekerheid over wat er onder die heuvel ligt.”

Wichelroede

De burgemeester zag ook dat Hingstman met een wichelroede op de heuvel liep en dat het apparaat ter hoogte van de stenen uitsloeg. ,,Bijzonder. Ik heb de wichelroede van hem meegekregen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu