Burgemeester zegt onderzoek toe na klachten over GGZ-instellingen Beilen: 'Pak overlast centrum aan'

Politiek Midden-Drenthe roept op tot de aanpak van overlast in het centrum van Beilen, vaak afkomstig van de GGZ-instellingen in het dorp. De burgemeester zegt een veiligheidsonderzoek toe.

Het onderwerp voert de boventoon tijdens de begrotingsvergadering, waar de fractie van Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork (SBW) hun eigen onderzoek naar de overlast aan de burgemeester overhandigt. Zij willen extra handhaving en een lik-op-stukbeleid, vooral in de Molenstraat en in het winkelgebied van Beilen.

Daar klagen inwoners en ondernemers over diefstal en verward gedrag. Ook GroenLinks en VVD dienden een amendement in voor extra handhaving. Zij vinden (overigens al jaren) dat handhaving op alle fronten tekortschiet. CDA wil een breed veiligheidsonderzoek. Dat zegt burgemeester Mieke Damsma toe.

Dealen in de straat

,,Er wordt gedeald in de straat.'' en: ,,Onderweg worden nogal eens behoeftes gedaan, die thuishoren op een toilet. De zogenaamde kleine boodschappen worden in tuinen en perkjes gedaan, de grote boodschappen worden ook in perkjes achtergelaten, hoewel dit in mindere mate”, reageren de geenquêteerden anoniem na de vragen van Gemeentebelangen SBW.

,,De mensen in Beilen zijn al heel wat gewend, maar de vakantiegangers en ‘nieuwe’ bezoekers kijken vaak raar op. Wij zijn gewend aan het vreemde uiterlijk en ander gedrag maar het lijkt erop dat wij ook maar moeten wennen aan asociaal en agressief gedrag.”

Nieuw convenant

De fractie van Gemeentebelangen SBW wil die overlast tegengaan door extra handhavers aan te stellen voor minimaal twee jaar. Ook vindt de fractie dat die kosten verhaald moeten worden op de GGZ. Burgemeester Mieke Damsma wil de uitkomsten van het onderzoek afwachten voordat extra capaciteit voor BOA's wordt vrijgemaakt. De overige fracties zijn tevreden met deze toezegging.

Behalve het onderzoek is de gemeente in gesprek met GGZ en politie. In een nieuw convenant worden de verantwoordelijkheden van de partijen duidelijker meegenomen, zegt wethouder Bouwman. Dat nieuwe plan is nu in de voorbereidende fase.

Nieuws

Meest gelezen

menu