Burgemeesters: meer geld voor veiligheid

Wethouder Bouke Arends. Foto: Jaspar Moulijn

Het rijk moet meer geld uittrekken voor de strijd tegen ondermijnende misdaad. Dat stelt het Genootschap van Burgemeesters (NGB) na de bedreiging van Emmer wethouder Bouke Arends.

,,Bestuurders moeten hun werk kunnen doen zonder bedreigd te worden’’, zegt burgemeester Liesbeth Spies (gemeente Alphen aan den Rijn). Spies is voorzitter van het NGB. Ze reageert geschrokken op het nieuws dat Arends drie weken ondergedoken zat in Groot-Brittannië.

Arends’ leven liep mogelijk gevaar nadat hij in januari besloot het clubhuis van motorbende No Surrender te sluiten en te laten slopen, onder meer vanwege drugshandel. Arends had – als locoburgemeester – die bevoegdheid omdat Emmen op dat moment zonder burgemeester zat. Spies: ,,Ik ondersteun Arends in zijn stelling dat we niet moeten buigen voor criminaliteit.’’

Georganiseerde misdaad aanpakken

No Surrender is een zogeheten 1-procent-motorclub. Deze clubs houden zich volgens de overheid niet aan de wet en worden als crimineel bestempeld. Volgens Spies vragen politie en justitie terecht extra middelen om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Het rijk moet daar nu echt werk van maken, vinden Spies en haar collega-burgemeesters.

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen onderschrijft dat. Hij was – als regioburgemeester voor het Noorden – van begin af aan op de hoogte van het sluiten van het clubhuis door Arends. ,,Ik heb meerdere malen contact met hem gehad. Zijn bedreiging is zeer ingrijpend. Het overkwam hem ook nog eens als locoburgemeester. Dat maakt hoe hij er mee om is gegaan, extra dapper.’’

'Is dit het waard?'

Den Oudsten weet waar hij over praat. Hij liet als burgemeester van Enschede een clubhuis sluiten van Satudarah, ook een 1-procent-club. Ook Den Oudsten moest voor langere tijd worden beveiligd. ,,Ik was nooit bang, maar het komt wel heel dichtbij. Je vraagt jezelf dan wel even af: is dit het allemaal waard?’’

Den Oudsten zegt dat bestuurders tegenwoordig sowieso relatief vaak worden bedreigd. Dat komt onder meer door sociale media. ,,Het is laagdrempelig. De snelheid waarmee op een agressieve manier over publieke figuren wordt gesproken, is voor mij wel een punt van zorg.’’

Dreiging weg

Advocaat Roy van der Wal van No Surrender in Emmen noemt het te bizar voor woorden dat Arends moest onderduiken. ,,Een burgemeester moet gewoon zijn werk kunnen doen.”

Toch heeft de advocaat zijn bedenkingen bij de verdachtmakingen rond No Surrender. ,,Het OM heeft laten weten dat het onderzoek naar de bedreiging is afgerond. Maar er zijn geen aanhoudingen verricht. Dan vraag ik me af hoe men tot de conclusie is gekomen dat die specifieke dreiging nu ineens weg is.”

No Surrender wordt door het OM niet in verband gebracht met de bedreiging van Arends, benadrukte persofficier van justitie Pieter van Rest dit weekend.

Nieuws

Meest gelezen

menu