Burgemeesters ten strijde tegen thuisteelt: Vijf wietplantjes? Woning drie maanden dichtgetimmerd

Bij vijf planten lopen thuiskwerkers al het risico hun huis uit te moeten. Foto: Archief DvhN

Hennepkweek? Burgemeesters in Drenthe en Groningen sluiten steeds vaker woningen en panden nadat er wiet is aangetroffen. Bij de harde aanpak van thuistelers spant gemeente Emmen de kroon.

Vijf jaar geleden traden zeven Drentse en Groninger burgemeesters hard op tegen thuistelers. Nu is de situatie andersom: slechts 2 van de 24 burgemeesters maken geen gebruik van het recht panden op slot te gooien na de vondst van ten minste vijf hennepplanten.

Bewoners komen op straat te staan

Krachtens artikel 13b van de Opiumwet hoeft een burgemeester niet meer aan te tonen dat de openbare orde in het geding is bij een beslissing een drugspand te sluiten. De aanwezigheid van meer dan vijf wietplanten is sinds 2007 voldoende om een huis voor drie maanden dicht te timmeren. De bewoners komen dan op straat te staan.

De maatregel heeft een vlucht genomen in Drenthe en Groningen. Tussen 2014 en april 2019 werden in totaal 446 panden gesloten, blijkt uit cijfers van de gemeenten. In de jaren voor 2014 gebeurde dat 69 keer in de twee provincies.

Gemeente Emmen is koploper

De gemeente Emmen is koploper: 135 panden gingen op slot in bijna vijf jaar. Dat betekent dat de burgemeester van Emmen bijna een derde van alle sluitingen op zijn naam heeft staan. Emmen wordt gevolgd door Groningen (69 keer) en Hoogeveen (35 keer).

Van de 24 gemeenten in Drenthe en Groningen hebben alleen de burgemeesters van Noordenveld en Westerveld geen gebruik gemaakt panden van thuistelers te sluiten. Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld vindt dat ook niet zijn taak. ,,Het strafrecht biedt voldoende mogelijkheden om op te treden”, laat Jager via zijn woordvoerder weten.

Rechters stellen hogere eisen

Onderzoekster Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoekt de toepassing van artikel 13b Opiumwet. Dat steeds meer Drentse en Groningse burgemeesters naar dit bestuursdwangmiddel grijpen verbaast haar niet. ,,Dat past in de landelijke trend.” Volgens Bruijn is er sinds begin van dit jaar wel een lichte kentering bij de rechters te merken. ,,Rechters verwachten meer gemotiveerde besluiten van de burgemeester. Lange tijd hoefde een burgemeester eigenlijk alleen maar te verwijzen naar artikel 13b. Maar dat is sinds 2016 niet meer voldoende. Je ziet dat rechters de motivering van de sluiting steeds belangrijker zijn gaan vinden.”

Pekel en Veendam hanteren ondergrens van 50 planten

Niet alle burgemeesters hanteren overigens de strikte ondergrens van vijf planten. Pekela en Veendam kiezen vanaf 50 planten pas voor de harde lijn. In Pekela werden er de afgelopen jaren acht panden gesloten. Maar in 21 gevallen werd een woning, ondanks de vondst van hennepplanten, niet gesloten omdat anders ook minderjarige kinderen de dupe zouden zijn. ,,Deze gezinnen staan dan wel per direct onder toezicht’’, laat een woordvoerder van Pekela weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu