Buschauffeur wordt op station Emmen naar de grond gewerkt en houdt schrammen over aan 'opstootje'. FNV Streekvervoer spreekt van zware mishandeling: 'Bij helft van ritten met veiligelanders gaat het mis'

Overlast in bus op station Emmen. Foto: Persbureau Drenthe

Een buschauffeur is donderdagavond volgens FNV Streekvervoer zwaar mishandeld door een groep van 30 passagiers op het station in Emmen. Volgens de politie was er slechts sprake van ‘een opstootje’ en is geen sprake van een zware mishandeling. Qbuzz gaat hierin mee. „De jas van de chauffeur is gescheurd en hij heeft enkele schrammen”, vertelt Michel van der Mark van Qbuzz.

De buschauffeur werd volgens FNV Streekvervoer door de aanvallers uit de bus gesleurd en buiten de bus mishandeld. Hierbij liep hij verwondingen op en werd er kleding verscheurd van de chauffeur. Dezelfde man was volgens de vakbond twee weken geleden ook de klos.

De verhalen van de vakbond , de politie en Qbuzz lopen uiteen. Volgens Van der Mark van Qbuzz kwam er een grote groep mensen richting de pendelbus lopen. Ze hadden al ruzie en toen een deel van de groep wilde instappen, werd een BOA omver geduwd. De chauffeur wilde helpen, maar werd door enkelen van de groep naar de grond gewerkt. Hier hield hij schrammen en een gescheurde jas aan over.

„De chauffeur is erg geschrokken, maar hij is niet gewond en is ook niet naar het ziekenhuis geweest. Zaterdag doet hij aangifte. Vooral omdat het zo snel gebeurde, weet hij ook niet precies wie het gedaan heeft. Wel is er een naam van een verdachte bekend bij de politie. Hij heeft de groep na het opstootje nog onder politiebegeleiding naar Ter Apel gebracht.”

Noodklok over situatie in treinen en bussen

FNV luidt de noodklok over de situatie in de bussen en treinen. Volgens de organisatie is er bij de helft van de ritten die worden uitgevoerd met veiligelanders sprake van bedreigingen. De vakbond sprak over een zware mishandeling, beweerde dat de man naar het ziekenhuis moest en aangifte ging doen. FNV stelt ook dat dezelfde chauffeur een aantal weken geleden ook al zwaar mishandeld werd en verwondingen opliep.

Edwin Kuiper van FNV Streekvervoer: ‘Het was het tweede incident van de dag. Eerder deze dag werd ook een buschauffeur bedreigd. Omdat de buschauffeur alleen was, liet hij de passagiers die hem bedreigden maar gratis meerijden om problemen te voorkomen.”

De vakbond stelt dat er vaak onenigheid is omdat passagiers niet willen betalen. „Het betalingssysteem binnen de pendelbus was deze week defect. Donderdag was dat weer klaar en moesten de passagiers weer betalen. Direct ging het vandaag weer mis.”

Meerdere mishandelingen

Eerder deze week vond ook een mishandeling plaats in de trein tussen Zwolle en Emmen. Meerdere werknemers van Arriva zitten ziek thuis vanwege het aanhoudende geweld van de zogenaamde ‘veiligelanders’.

FNV luidt de noodklok: ‘Er is een escalatie van geweld tegen personeel in trein en bus, dit moet stoppen. Wij roepen alle partijen, gemeenten, provincie, overheid en werkgevers op hun verantwoordelijkheid te pakken en snel met een structurele oplossing te komen.’

Kuiper van de vakbond: ‘Wij pleiten voor scherper toezicht op de trein en willen dat er structurele oplossingen komen. Dat wil zeggen, continue beveiliging op de trein en bus. Maar ook op de stations en haltes moet scherper toezicht komen, liever vandaag dan morgen. Er zijn teveel incidenten, het is wachten op een moment dat het finaal uit de hand gaat lopen en de gevolgen onomkeerbaar zullen zijn.’

Volgens Van der Mark gaan alle partijen zo snel mogelijk om tafel om het gesprek aan te gaan en te kijken wat er precies gebeurd is. „Dan kunnen we een gezamenlijk beeld vormen van wat er precies heeft plaatsgevonden. Elk incident is er een teveel en wat er nu is gebeurd is ontzettend vervelend voor de chauffeur en heeft een enorme impact.”

Dit artikel is doorlopend bijgewerkt met reacties van verschillende partijen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu