Buurt Nieuw-Roden geschokt door drugslab. 'Het is vreselijk. Je moet er niet aan denken dat het mis was gegaan. Kinderen uit de wijde omgeving komen hier spelen'

De politie ontmantelde donderdag in Nieuw-Roden een drugslab. Buurtgenoten reageren stuk voor stuk onthutst. ,,Het is vreselijk. We wisten hier helemaal niks van.”

De speeltuin tussen Brinkstraat-Noord en -Zuid in Nieuw-Roden, waar donderdag het drugslab is opgerold.

De speeltuin tussen Brinkstraat-Noord en -Zuid in Nieuw-Roden, waar donderdag het drugslab is opgerold. Foto DVHN

Bewoners van de Brinkstraat-Noord en -Zuid keken vreemd op toen de politie donderdag massaal uitrukte naar de doorgaans rustige buurt. In het midden van de twee parallelle straten ligt een grote speeltuin, waar behalve de speeltoestellen picknickbanken en andere zitjes staan.

,,Het is zo’n mooie buurt. Het is hier altijd gezellig en druk. Behalve nu, want het is rotweer”, aldus een buurman.

40 kilo drugs

Twee doorsnee eengezinswoningen aan dezelfde kant van de straat werden leeggehaald door een indrukwekkende politiemacht, waaronder agenten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen.

De politie trof in de huizen ketels, vaten en grondstoffen aan voor de productie van synthetische drugs zoals speed en xtc. Het lab was op het moment van de inval niet in gebruik.

Drugs werden in Nieuw-Roden niet gevonden. Wel in Leeuwarden, waar in hetzelfde onderzoek ook een inval is gedaan. De politie ontdekte daar 40 kilo drugs, uit onderzoek moet nog blijken om welke chemische stoffen het gaat. De straatwaarde bedraagt in elk geval enkele miljoenen euro’s, zo meldde de politie vrijdag.

‘Er zal maar wat gebeuren’

,,We wonen hier nog maar net. Dan denk je: leuk, zo’n speeltuin voor de deur. En dan dit. Nee, dat verwacht je niet”, zegt een jonge vrouw, die sinds kort in de buurt woont, hoofdschuddend.

Een andere omwonende is net zo geschokt. ,,Het is vreselijk, we wisten hier helemaal niks van. Er zal maar wat gebeuren, weet je. Er zijn hier altijd veel kinderen te spelen.”

Veel buurtbewoners zagen hoe de huizen werden leeggehaald. ,,Er waren twee vrachtwagens en veel busjes. Er was ook een speurhond bij”, herinnert de man zich. Hij is benieuwd hoe het afloopt met de verdachten, twee mannen van 31 en 39 jaar uit de gemeente Noordenveld.

,,Ik vraag me af of ze terug het huis in mogen”, zegt hij. De woningen in het buurtje zijn allemaal van wooncoöperatie Woonborg.

Rare lucht

Had de ene buurman niks in de gaten, een buurvrouw rook af en toe een rare lucht die ze niet kon plaatsen, vertelt ze. ,,Ik moest ervan hoesten.” Toch had ook zij nooit verwacht dat er in haar buurt een drugslab zou staan. ,,Het is een rustige buurt, hier wonen bijna alleen maar 55-plussers”, vertelt ze.

Even verderop, bij de supermarkt in het dorp reageren mensen verbaasd op vragen over het drugslab. ,,Een drugslab? Hier in Nieuw-Roden? Ik weet van niks en mijn schoonzoon werkt nog wel bij de politie”, reageert een inwoner van Roden.

,,Twee jaar geleden was het bij onze achterbuurman ook al raak. Het is tegenwoordig overal, je houdt het niet meer tegen. Ze moeten het vrijgeven, vind ik. Dan ben je van al dat gedoe af. Ontploft de boel dan hebben ze alleen zichzelf ermee.”

Een buurman reageert vooral opgelucht over de ontdekking. ,,Ik ben blij dat er geen wapens in het spel waren. En ik ben blij dat het is opgerold, dat zaakje.”

Schriftelijke vragen

De statenfractie van JA21 stelt schriftelijke vragen naar aanleiding van de ontdekking van het drugslab. ‘Uit het jongste voorval in Nieuw-Roden blijkt de razendsnelle opmars van de georganiseerde misdaad in Drenthe en de rest van Nederland’, schrijft fractievoorzitter Thomas Blinde.

De fractie vraagt Gedeputeerde Staten aan te dringen op directe actie bij de Minister van Justitie en bepleit een strenger regime tegen ondermijnende misdaad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu