Buurt Smilde weer gedupeerd: AED weg

Buurt Smilde weer gedupeerd: AED weg

De buurtvereniging Vroomsdraai is voor de tweede keer in korte tijd geconfronteerd met vernielingen. Deze keer is de AED gestolen en het kastje van de hartdefibrillator kapot gemaakt.

De buurtvereniging Vroomsdraai is voor de tweede keer in korte tijd geconfronteerd met vernielingen. Deze keer is de AED gestolen en het kastje van de hartdefibrillator kapot gemaakt.

,,We snappen niet dat een AED wordt meegenomen. Wie doet nu zoiets?”, zegt een ontdane Douwe Blomsma van de buurtvereniging. Vroomsdraai had de AED uit eigen middelen betaald en ophangen bij Bosma tuin- en parkmachines aan Rijksweg. In de nacht van donderdag op vrijdag is het kastje aan de muur gemold en is de defibrillator ontvreemd. ,,We hebben de stichting Klapkassie gebeld. Die vertelde het niet eerder meegemaakt te hebben dat een AED is gestolen.”

Een paar jaar geleden is iemand uit de buurt aan een hartaanval overleden, vertelt Blomsma. ,,Daarna hebben we de AED aangeschaft en hebben vijftien vrijwilligers een reanimatiecursus gevolgd. De dichtstbijzijnde AED hangt nu op drie kilometer afstand.” Hij schat de schade op 1400 euro. Wat er met de gestolen AED is gebeurd, weet hij niet. ,,Misschien ligt ie wel in het kanaal. Je kunt er niets mee.” De buurtvereniging heeft aangifte gedaan bij politie.

Tijdens de kerstvakantie kreeg de buurtvereniging ook al een tegenslag te verwerken. Toen zijn honderden lampen van de kerstversiering langs de Drentsche Hoofdvaart kapot geslagen. Dat leverde de schadepost op van 500 euro.

De buurtvereniging is van plan een nieuwe AED aan te schaffen. Blomsma: ,,We laten ons niet ontmoedigen door dit soort praktijken.” Hij zegt dat de buurt de laatste tijd ook met inbraken te kampen heeft. Er is zeker zes keer ingebroken. Dat is veel in onze buurt. De deuren gaan tijdens de schemering al op slot, dat hoefde eerder niet. Het geeft een onveilig gevoel.”

Blomsma zegt dat de politie op de hoogte is en dat die de buurt in de gaten houdt. ,,Maar voor zowel de vernielingen als de inbraken is nog niemand opgepakt. Deze ellende moet niet te lang duren, want er gaan al geluiden op dat buurtbewoners het recht in eigen hand gaan nemen en willen posten in de buurt. Dat moeten we eigenlijk niet hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu