Buurt in Dalerpeel gruwelt van tiny house tussen de villa's. Geen gezicht, vindt de grootste raadsfractie van Coevorden BBC2014

Zelf moesten bewoners van het nieuwbouwbuurtje Vlonder in Dalerpeel aan allerlei welstandseisen voldoen voor de bouw van hun woning. Het resultaat mag er zijn. Maar tussen alle villa’s dook ineens een piepklein huis op. En dat pikt de buurt niet.

Een piepklein huisje (tiny house) te midden van villa’s aan de Vlonder in Dalerpeel. Directe buren Ellen en Gert van den Brink komen samen met een dozijn andere bewoners in verzet tegen het bouwwerk.

Een piepklein huisje (tiny house) te midden van villa’s aan de Vlonder in Dalerpeel. Directe buren Ellen en Gert van den Brink komen samen met een dozijn andere bewoners in verzet tegen het bouwwerk. Foto: DVHN

Het is op z’n zachtst gezegd een opmerkelijk gezicht: kasten van huizen op ruime kavels, met daar tussenin een tiny house min of meer verdwaald op een eveneens grote kavel. Geen gezicht, vindt de grootste raadsfractie van Coevorden BBC2014. Maar de aanvraag is tot verbijstering van meerdere fracties wel gewoon goedgekeurd door de welstandscommissie. Omwonenden spreken van een schuur of een bouwkeet.

Wat is de toegevoegde waarde van de welstandscommissie?

,,Als zelfs dit bouwwerk past binnen het bestemmingsplan, wat is dan de toegevoegde waarde van de welstandscommissie’’, kaartte raadslid Ton Soppe van BBC2014 onlangs de kwestie aan. ,,Overal in Nederland stijgen de woningprijzen, behalve in Dalerpeel. Enkel door deze verwerpelijke situatie.’’

Eind vorig jaar rook een buurman onraad. Hij nam contact op met een ambtenaar, die naar zijn zeggen had gemeld dat niets meer de komst van het huisje zou tegenhouden. De termijn om bezwaar te maken zou immers verstreken zijn, terwijl de welstandscommissie haar zegen al had gegeven. ,,Als dit verhaal klopt, dan heeft de bewuste ambtenaar bewust of onbewust iemand voorgelogen’’, vond Soppe. ,,Dat is voor onze fractie onaanvaardbaar.’’

Foutieve informatie?

Wethouder Jeroen Huizing (CDA) beloofde vorige week te onderzoeken of de bewuste ambtenaar inderdaad foutieve informatie heeft gegeven. Bij de bezwaarschriftencommissie, waar de kwestie woensdag werd besproken, konden andere ambtenaren van de gemeente daarover geen uitsluitsel geven. De voorzitter van de commissie deed met klem een beroep op burgemeester en wethouders deze week duidelijkheid te geven.

De commissie kijkt op dit moment overigens alleen of de bezwaarmakers ‘verschoond’ kunnen worden voor het feit dat ze te laat hebben gereageerd. Doorgaans wordt een reactie buiten de gestelde termijn niet behandeld, waardoor er geen zaak is.

Volgens de gemeente Coevorden is wel aan de gebruikelijke voorwaarden voldaan, zoals publicatie op de website overheid.nl. Coevordenaren die verrast worden door ontwikkelingen in hun buurt lopen hier vaker tegenaan. Coevordenaren worden geacht die site in de gaten te houden, stelt de gemeente.

Geen alarmbellen afgegaan

Al hadden de Vlonder-bewoners dat gedaan, dan waren er volgens hen nog geen alarmbellen afgegaan. ,,Want er stond enkel de bouw van een woning vermeld, niet van een bouwwerk als dit’’, zei buurvrouw Ellen van den Brink. ,,Het vreemde is ook dat volgens de site van de gemeente de bouwkavel nog steeds te koop is.’’

De buurt verwijt de gemeente slechte communicatie, maar ook de eigenaar had in hun ogen wel wat meer informatie kunnen geven.

Tiny house-bewoner: Bizarre situatie

Tiny house-bewoner Arnoud Aantjes sprak van een bizarre situatie. Hij prees de bezwaarmakers dat er ondanks de strijd in de buurt er nog steeds sprake was van een ‘hartelijk en vriendelijk contact’. ,,Dat wordt gewaardeerd. Ik heb wel degelijk een buurman verteld over de plannen en zelfs foto’s laten zien. Ik snap dat ik rekening moet houden met buren, maar dat betekent niet dat ik bij onbekenden de deuren langs moet gaan om mijn bouwplan uit te leggen. Dat is onrealistisch’’, gaf Aantjes aan, die aan alle wettelijke voorwaarden heeft voldaan om zijn tiny house te mogen plaatsen.

De commissie komt binnen twee weken met een uitspraak of bewoners inderdaad niet te verwijten valt te laat hun bezwaarschrift te hebben ingediend. Als zij gelijk krijgen, dan volgt er een inhoudelijke zitting over de kwestie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu