Buurt wil informatiebijeenkomst over plannen met oude ambachtsschool in Emmen. En die gaat er alsnog komen

Er komt alsnog een informatiebijeenkomst waarin de gemeente Emmen de plannen voor de oude ambachtsschool en omgeving toelicht. Dit heeft de gemeente Emmen besloten.

De voormalige ambachtsschool in Emmen. Het oude gedeelte, aan de kant van de Stationsstraat, wil de gemeente voor het nageslacht behouden.

De voormalige ambachtsschool in Emmen. Het oude gedeelte, aan de kant van de Stationsstraat, wil de gemeente voor het nageslacht behouden. Foto: DvhN

De karakteristieke voormalige ambachtsschool aan de Stationsstraat wordt sinds eind vorig jaar niet meer gebruikt als school. Het Esdal College verhuisde toen zijn vmbo-opleidingen horeca, bakkerij, recreatie, mobiliteit, transport, dienstverlening & producten naar een gloednieuw pand op de vroegere plek van theater De Muzeval.

Emmen wil in ieder geval het voorste deel van de oude school naast café Groothuis behouden. De allesbehalve markante nieuwbouw die later kwam aan de zijde van de Weerdingerstraat mag wel plat om plaats te maken voor appartementen.

Meerdere functies in oudste gedeelte van school

Het valt te lezen in een concept-visie die de gemeente Emmen in juni dit jaar presenteerde. Daarin gaf de gemeente ook aan dat het in de jaren dertig gebouwde schoolgebouw meerdere functies mag krijgen en dat de Weerdingerstraat in de omgeving van het station steeds meer een woonstraat zal worden.

Normaal gesproken zet de gemeente bij de presentatie van zo’n document een inloopbijeenkomst op touw. Vanwege corona werd daar in juni van afgezien. Buurtbewoners en bij de gemeente bekende belangstellenden kregen een nieuwsbrief in de bus en Emmen plaatste een verhaal op haar ‘eigen’ pagina’s in huis-aan-huisblad De Emmer Courant .

Tot nu toe zo’n tien reacties

In totaal kwamen er via de mail en de telefoon zo’n tien reacties binnen. ,,Vooral van omwonenden. Zij wilden graag meer weten over het behoud van groen, bewoning van de oude school en toekomstige uitzicht aan de kant van de Weerdingerstraat’’, zegt Inge Friso, woordvoerster van de gemeente Emmen.

Ook kwam vanuit de buurt het nadrukkelijke verzoek om alsnog een inloopbijeenkomst op touw te zetten. ,,Zodat buurtbewoners en andere belangstellenden op een meer persoonlijke manier informatie krijgen en ook de mogelijkheid hebben om met mensen van de gemeente in gesprek te gaan.’’

Eind dit jaar visie definitief vaststellen

Friso zegt dat de gemeente dit goed begrijpt. ,,We denken ook dat dit na de zomer met bepaalde beperkingen wel weer mogelijk is. We gaan ons daar dus voor inzetten.’’ De reacties die bij de inloopbijeenkomst worden gegeven, kunnen nog ‘meegenomen’ worden in de planvorming. De bedoeling is dat college van burgemeester en wethouders de visie eind dit jaar definitief vaststelt.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu