Buurtvereniging Nooitgedacht komt in verweer tegen plannen tankstation en fastfoodketen bij afslag Rolde

Buurtvereniging Nooitgedacht en de Vereniging van Eigenaren (VvE) Wonen in het Bos zijn vorige week maandag een petitie gestart tegen de aanleg van een industrieterrein met tankstation en mogelijk fastfoodrestaurant bij de N33-afslag Rolde.

Tanken

Tanken Foto: ANP/Remko de Waal

Inmiddels is de petitie, die over twee tot drie weken wordt aangeboden aan de gemeente Aa en Hunze, 113 keer ondertekend. De ondertekenaars komen vooral uit Nooitgedacht, Marwijksoord en Rolde. ,,Het is prettig om te zien dat er zoveel ondertekeningen zijn. Dat geeft aan dat het wel leeft”, aldus vice-voorzitter van de VvE Nooitgedacht Alco Ector.

‘Echt zorgen’

Onlangs bevestigde wethouder Bas Luinge dat er gesprekken gaande zijn met Fieten Olie die een nieuw tankstation wil laten verrijzen bij de afslag van de N33 (Rolde-Zuid). Ook werd er tijdens de raadsvergadering van 10 september, na vragen van D66, aangegeven dat er plannen (overigens in de kinderschoenen) waren voor een soort fastfoodketen en andere ontwikkelingen op die locatie.

De vrees van de omwonenden is onder meer dat het ontwikkelen van industriegebied Rolde-Zuid leidt tot extra onveiligheid voor fietsers en dat het woongenot van omwonenden (‘gevoel van wonen in de natuur’) er ernstig onder zal lijden. Er wordt gerept over overlast, lichtvervuiling en geluidshinder.

,,Dit baart ons echt zorgen”, reageert Ector. ,,Het is er nu al druk met verkeer. Hoe gaat dat dan straks. Alle kinderen uit Nooitgedacht nemen de rotonde bij Rolde-Zuid nu al. Met een industrieterrein wordt dat mogelijk veel gevaarlijker, want er komt meer verkeer.”

Al in beton gegoten?

Ector zegt dat diverse bewoners uit Rolde en Nooitgedacht al contact hebben opgenomen met de gemeente Aa en Hunze en de plannen hebben opgevraagd. ,,Kan de gemeente duidelijk maken wat er komt? We willen weten in hoeverre de plannen al in beton zijn gegoten. Laat ze maar aangeven wat de meerwaarde is voor Rolde dat het industrieterrein en het tankstation daar komt.”

Ector zegt dat er in verleden altijd goede gesprekken zijn geweest met de gemeente. Maar dat er nooit een dialoog is geweest over het industriegebied. ,,Dit vinden wij jammer. Er is in de omgeving al veel bos en groen gekapt. Wij vrezen dat met de komst van een tankstation het wonen in het groen bij Nooitgedacht ernstig wordt aangetast.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu