CBR geeft geen duimbreed toe: 'Rijbewijs Gerrie (die stuurt met één arm) had na 2003 al niet verlengd mogen worden'

Gerrie Pol mag niet meer de weg op als chauffeur van een tankwagen.

Gerrie Pol, de 64-jarige tankwagenchauffeur uit Noordscheschut die geen verlenging kreeg van zijn groot rijbewijs vanwege zijn handicap, hoeft niet te hopen dat hij alsnog een rijbewijs krijgt. Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) had hij na een wetswijziging in 2003 al niet meer mogen rijden.

Pol bestuurt al dertig jaar een tankwagen, die speciaal voor hem is aangepast. Hij werd geboren met één arm en twee vingers. In juli kreeg hij tot zijn eigen verbazing te horen dat zijn rijbewijs niet zou worden verlengd, waardoor hij niet meer in zijn functie als chauffeur kan doorwerken tot zijn pensioen over twee jaar.

Het CBR stelt dat personen met een amputatie (of het ontbreken van de arm) in of boven het ellebooggewricht ongeschikt zijn voor het besturen van een vrachtauto of autobus: ,,De reden is dat het stuur onder alle omstandigheden bereikt moet kunnen worden en dat ook in onverwachte situaties en noodsituaties actief en voldoende krachtig met beide armen gestuurd kan worden’’, schrijft zij in een reactie.

CBR zoekt uit of er meer gevallen zijn

In 2003 is hiervoor de wetgeving aangepast. ,,Meneer had daarom na 2003 niet goedgekeurd mogen worden voor het besturen van een vrachtwagen. Wij nemen dit uiterst serieus en wij gaan goed uitzoeken of deze fout op zichzelf staat.’’

Het bureau zegt zich voor te kunnen stellen dat Pol teleurgesteld is door het besluit: ,,Maar dit is wel het juiste besluit voor de verkeersveiligheid. Uiteraard zullen wij met meneer contact opnemen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu