CDA Emmen wil opheldering over gevolgen van hoger beroep Enexis voor Energiepark Pottendijk: ‘Sluit windpark rechtstreeks aan op GZI-terrein’

In het gebied Pottendijk komen 14 windmolens. Foto: Kees van de Veen

De CDA-fractie in Emmen wil weten wat de gevolgen zijn voor de groene positie van de regio Emmen, nu het gerechtshof in hoger beroep heeft bepaald dat netbeheerder Enexis windpark Pottendijk niet hoeft aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

Het CDA stelt dat de gemeente Emmen met de ombouw van het terrein van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) tot groene energiehub juist een duurzame koers vaart.

,,GZI-next draagt ook bij aan werkgelegenheid.”, zegt CDA-raadslid Dirk van Dijken. ,,Wij beschikken over groene elektriciteit, er zijn mogelijkheden om groene waterstof te maken én we hebben de infrastructuur om groene waterstof te transporteren. Die mogelijkheden moeten we wel benutten.”

‘Sluit windpark rechtstreeks aan op GZI-terrein’

De fractie wil ook weten wat de impact van de uitspraak is op het industrieterrein Emmtec. ,,Dat terrein moet nog overgaan naar groen. Mogelijk kan het windmolenpark rechtstreeks worden aangesloten op het GZI-terrein.”

De Raad van State gaf eind juli het groene licht voor de bouw van veertien windmolens in het gebied tussen Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum. De molens zijn 150 meter hoog en leveren een gemiddeld vermogen van 50 megawatt.

Een groot aantal bedrijven, kennisinstellingen, de gemeente Emmen en de provincie Drenthe hebben zich verenigd in het zogeheten project GZI Next om het terrein om te vormen tot een knooppunt van duurzame energie voor de regio. Het streven is om er behalve zonne-energie ook groene waterstof en groen gas te gaan produceren.

Nieuws

Meest gelezen

menu