CDA Tynaarlo: werp dam op tegen beleggers, Air B&B'ers en speculanten

Het plan voor 34 appartementen in het centrum van Eelde.

Als je een nieuwbouwhuis koopt in de gemeente Tynaarlo, moet je er zelf gaan wonen. Die regel wil de CDA-raadsfractie invoeren.

Nu er in Vries, Eelde en op termijn in Zuidlaren allemaal nieuwbouwprojecten voor woningen op stapel staan, wil fractieleider Henk Middendorp er van verzekerd zijn dat de nieuwe huizen beschikbaar komen voor de ‘eigen’ jongeren, senioren en andere woningzoekenden. „We willen niet gaan bouwen voor beleggers, speculanten en verhuurders”, schrijft Middendorp in schriftelijke vragen aan het college van B en W.

Huis verhuren aan toeristen

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat gemeenten een zelfbewoningsplicht invoeren, stelt Middendorp vast. Hij vreest zelfs AirB&B achtige situaties, waarbij mensen alleen een huis aan houden om voor veel geld te verhuren aan toeristen, wat in Amsterdam aan de orde van de dag was totdat de coronacrisis uitbrak.

Middendorp wijst er op dat dergelijke situaties de huizenprijzen alleen maar opdrijven. Daarom vraagt hij het college van B en W een zelfbewoningsplicht in te voeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu