CDA maakt zich zorgen over wolven in Nederland en wil wolf-vrije gebieden instellen: 'Situatie is ernstig en actie is noodzakelijk'

Foto: ANP

Het CDA wil nieuwe maatregelen nemen tegen de wolf in Nederland. De partij maakt zich zorgen nu er afgelopen tijd weer drachtige schapen zijn gedood en verscheurd door een wolf in Friesland. Het CDA wil dat de provincies gaan inzetten op wolf-vrije gebieden en betere bescherming van schapen en ander vee.

Daartoe roepen CDA Statenleden, CDA-gedeputeerden Henk Jumelet (Drenthe) en Peter Drenth (Gelderland) en CDA Tweede Kamerlid Derk Boswijk op. ,,Met name voor de schapenhouders is de situatie ernstig en is actie noodzakelijk. Momenteel leven er 15 tot 20 wolven in Nederland. De financiële schade bedraagt landelijk inmiddels al meer dan 75.000 euro, maar daarnaast is de angst en onzekerheid over behoud van de kuddes onder dierhouders zeer groot”, zegt Willemien Koning, Statenlid in Noord-Holland.

Het CDA hoopt bovendien dat de bescherming van de wolf door de Europese Unie naar beneden wordt bijgesteld. ,,Het niveau van bescherming van de wolf moet op Europees niveau minimaal 1 en liefst 2 tredes naar beneden. Als dat niet gebeurt komen ook N2000 doelstellingen in gevaar omdat die in diverse gebieden alleen behaald worden met begrazing door schapen”, zegt Tweede Kamerlid Derk Boswijk.

Niet wenselijk

De wolf uit Nederland verbannen, is volgens het CDA niet meer mogelijk. Maar de situatie moet, zo vindt de partij, wel snel verbeterd worden. ,,Het plaatsen van afrastering rondom de weides waar de schapen lopen, is op lange termijn geen afdoende optie omdat veel kuddes steeds verweid worden naar andere percelen en omdat de wolven over hoge hekken heen kunnen springen, ‘’ zegt Arjan Tolkamp, Statenlid in Gelderland.

,,Alle percelen afrasteren met hoge hekken is ook niet wenselijk omdat andere dieren zich dan ook niet meer kunnen verplaatsen”, benadrukt Tolkamp. ,,Zolang er nog geen sprake is van wolf-vrije gebieden moet er echter wel voldoende vergoeding beschikbaar zijn voor het plaatsen van hekwerk, voor de arbeid die daarmee gemoeid is en voor het vergoeden van de schade.’’

Nieuws

menu