COA-personeel voelt zich onveilig en luidt noodklok: 'Minderjarige' criminele Noord-Afrikanen verstieren het

'Meer incidenten in asielzoekerscentra' ANP

Onder het personeel van asielzoekerscentra van Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is veel angst voor ‘minderjarige’ asielzoekers uit Algerije, Marokko en Tunesië. Het is wachten tot het echt een keer fout gaat.

Dat verklaren meerdere COA-medewerkers tegen Dagblad van het Noorden . Medewerkers van het COA voelen zich onveilig en machteloos tegenover deze groep ‘minderjarige’ Noord-Afrikanen die geen kans hebben op een verblijfsvergunning. ,,Dat weten ze ook gewoon. Ze hebben echt schijt aan ons.”

Stroop- en rooftocht

Veel van deze zogeheten veiligelanders gebruiken de opvanglocatie waar ze verblijven als basis om door het land te trekken op stroop- en rooftocht. Op de verschillende asielzoekerscentra vindt een levendige handel plaats van de spullen die de Noord-Afrikanen hebben gestolen in winkels door het hele land. ,,Iedereen is klaar met ze. Ook de medewerkers zelf. Ze vernielen zaken, vechten om de haverklap en stelen alles wat los en vast zit”, zegt een van hen. ,,Ze hebben totaal geen respect voor ons of het COA.”

Veel van de Noord-Afrikaanse criminelen melden zich bij opvang- en aanmeldlocatie Ter Apel en claimen minderjarig te zijn. ,,Om daar gelijk aan toe te voegen dat zij geen asiel willen.”

Daardoor worden ze opgevangen in asielzoekerscentra als amv’ers (alleenstaande minderjarige vreemdeling). Vaak zijn deze Marokkanen, Tunesiërs en Algerijnen helemaal niet minderjarig, maar hebben ze valse papieren bij zich. ,,Of helemaal geen papieren. Ze zijn dan wel verzekerd dat ze tot hun 18de in ieder geval onderdak hebben. Ze proberen het gewoon en vaak lukt het ook”, vertelt een van de medewerkers.

De medewerkers waarmee is gesproken willen een signaal afgeven dat het ‘zo echt niet langer kan’. Toch willen zij alleen anoniem hun verhaal vertellen. Het is door het COA namelijk verboden voor medewerkers om ongeautoriseerd met journalisten te praten.

Maar omdat het uit de klauwen loopt en zelfs het personeel zich niet langer veilig voelt, zijn er wel een aantal mensen die nu naar buiten treedt. ,,Het gaat om geharde straatcriminelen die niks te verliezen hebben. Het is wachten op het eerste incident waarbij een medewerker een mes in de buik krijgt”, zegt een van de betrokkenen.

Interne rapportage COA

Volgens de medewerkers is dit een breedgedragen zorg. ,,Veel van de collega’s zijn moedeloos en angstig voor deze groep. Als wij ze ergens op aanspreken, zijn we direct racisten. Dat roepen ze dan direct. Dat doet pijn, want we proberen juist ons best te doen voor vluchtelingen.”

Uit interne incidentenregistraties van het COA komt ook duidelijk naar voren dat de Noord-Afrikanen veelvuldig betrokken zijn bij geweldsincidenten in de verschillende centra in het land.

Burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland liet eerder weten dat het rijk moet ingrijpen. Die oproep deed hij na een massale vechtpartij in het azc in Drachten, waarbij een groep mannen uit Noord-Afrika betrokken was. Een grote politiemacht moest eraan te pas komen om de muitende menigte uiteen te drijven. Er waren tientallen mensen bij betrokken.

,,Er zou een dusdanig beleid moeten komen dat veiligelanders meteen teruggestuurd kunnen worden’’, zei Rijpstra. ,,Want een azc is voor echte vluchtelingen, voor mensen die gevaar lopen in hun eigen land.’’

Nieuws

menu