COA trekt zich kritiek op opvang kinderen aan

FOTO ANP

De beide inspecties velden een hard oordeel over de beschermde opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) die door COA is uitbesteed aan de Jade Zorggroep in Geeuwenbrug. Op achttien criteria scoorde de opvang twaalf onvoldoendes. Grootste kritiekpunt is dat er uit de opvang kinderen verdwijnen, 24 in 2015, waarschijnlijk in de armen van mensenhandelaars.

,,We hebben een verbeterplan opgesteld’’, zegt woordvoerder Jan Willem Anholts van COA. ,,Daarin concluderen we dat we zaken meer inzichtelijk moeten maken. Er is een betere registratie nodig, ook van incidenten en calamiteiten. Mensen maken dingen mee, dan komt het daar niet altijd van.’’

De inspecties concludeerden ook dat het activiteitenprogramma onvoldoende aansluit op de doelgroep. ,,We moeten dat beter toesnijden op de kinderen, per leeftijdscategorie’’, geeft Anholts toe.

Wat betreft de verdwijningen stelt de woordvoerder: ,,We moeten daar scherper en beter op toezien. Deze aparte opvang is er natuurlijk niet voor niets, maar juist om verdwijningen te voorkomen.’’ Volgens Anholts moeten verdwijningen sneller gemeld worden bij de politie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu