Café ‘t Wapen van Drenthe (Assen) en De Pijp (Groningen) maandagavond door lichtprojectie in teken van Armeense Onafhankelijkheidsdag

De Armeense vlag. Foto: Pixabay.

Omdat de Armeense Onafhankelijkheidsdag (21 september 1991) vanwege corona niet groots gevierd kan worden hebben Stichting Armenia en Armeense organisaties een alternatief bedacht: op verschillende bijzondere gebouwen in Nederland worden tijdelijk projecties en uitingen aangebracht.

In het Noorden gebeurt dit op café ‘t Wapen van Drenthe in Assen en op De Pijp in Groningen, vertelt Initiatiefnemer Nicolai Romashuk Jr. van Stichting Armenia. Samen met grafisch ontwerper en kunstenaar Sergio Jové bedacht hij voor Assen een uiting van de Armeense Onafhankelijkheidsdag.

Dertig jaar geleden

Romashuk: ,,Precies dertig jaar geleden in augustus 1990 verklaarde Armenië onafhankelijk te willen worden van de Sovjet-Unie. Op 21 September 1991 werd de republiek Armenië officieel onafhankelijk verklaard. Elk jaar wordt dit groots gevierd in Armenië en de vele Armeense diaspora-gemeenschappen wereldwijd, waaronder in Nederland”.

Projectie en verlichting

Maandagavond om 21.00 uur wordt op de gevel van ‘t Wapen van Drenthe een projectie getoond waarop Armenië en haar kunst en cultuur te zien zijn. Romashuk: ,,Uitbater Ronald Obbes heeft het idee enthousiast ontvangen. Net als Bart Kempinga, de stuwende kracht achter de restauratie van de meer dan honderd jaar oude, veertig meter hoge schoorsteenpijp aan het Boterdiep in het Ebbingekwartier in Groningen”.

Op De Pijp zit ledverlichting die maandagavond geprogrammeerd is in de kleuren van de Armeense vlag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu