Café Langelo is nu van het dorp

Janny en Foppe Bralts (midden) tekenen voor de overdracht van hun cafe aan de stichting De Huiskamer van Langelo . Links penningmeester Erwin Reusken.

Een dorpsvereniging die eigenaar wordt van een café annex pension is niet gangbaar. Zeker niet als de gemeente meebetaalt. In Langelo gebeurt het.

Na 29 jaar houden Janny en Foppe Bralts het voor gezien. Ze vertrekken naar Haulerwijk. Hun café annex pension is overgedragen aan de dorpsvereniging van Langelo. Het echtpaar vindt het mooi dat hun bedrijf wordt voortgezet als dorpshuis annex café. En wie weet komen ook de negen kamers op de bovenverdieping weer in gebruik als bed & breakfast. Voor de overdracht heeft de dorpsvereniging de stichting De School Langelo omgedoopt in stichting De Huiskamer van Langelo. Voorzitter Jacob Dam meldt dat die naam de lading ook wel gaat dekken.

Exploitant

„We zijn in gesprek met een nieuwe exploitant, die hier een boterham moet kunnen verdienen. Maar we hebben nu ook de sleutel in handen om het dorp nog wat bruisender te maken. Als eerste krijgt het cafégedeelte een facelift en we willen het gebouw uit 1934 ‘groen’ maken. Besparen dus op energiekosten.”

Jaren ‘80

Het café - ooit café Centraal - ademt nu de sfeer van begin jaren ‘80 en dat mag wel wat moderner en gezelliger. De opgezette dieren en bierpullen boven de bar zijn bij de prijs inbegrepen, maar de kans is groot dat ze in september hebben plaats gemaakt. Net als het donkerrode plafond, de dito vloerbedekking, de lidcactussen in de vensterbank en het onvermijdelijke te krappe dansvloertje. Dam: „Dat is een beetje afhankelijk van wat de nieuwe exploitant wil. Maar voor ons staat wel vast dat het weer een pleisterplaats moet worden met een uitnodigend terras. En tegelijk een plek waar de verenigingen verder kunnen en we nog wat meer aandacht kunnen geven aan activiteiten voor senioren en kinderen. Langelo mag wel wat meer bruisen en daar is wel behoefte aan.”

Voor de dorpsvereniging was het vooral zaak om een plek te houden voor de verenigingsactiviteiten, want in de praktijk was café Bralts al lang een soort dorpshuis. Het schooltje op de Schoolbrink voldeed niet en dat is nu dan ook overgedragen aan de gemeente. Die gaat het verkopen.

Twee ton

Opmerkelijk is dat de gemeente de aanschaf van het café meefinanciert. Zo’n twee ton gemeentegeld gaat er in zitten. Om te voorkomen dat de gemeente commerciële activiteiten subsidieert betaalt het dorp 1,5 ton en bij groot onderhoud de helft van de kosten.

In september ziet het café er anders uit, belooft Dam. Want dan moet het nieuwe seizoen van start en daarmee de eerste echte stap in een bijzonder dorpsavontuur.

Nieuws

Meest gelezen

menu