Jan Pieter Sikkema zet café Popken-Hollander in Anloo te koop: Van alleen het dorp kun je niet meer bestaan

Café-restaurant Popken-Hollander in Anloo, sinds 1700 zoveel, staat te koop. Eigenaar Jan Pieter Sikkema stopt er mee. ,,Ik ben 71, ik vind het wel goed zo.”

Jan Pieter Sikkema heeft zijn café-restaurant Popken-Hollander in Anloo te koop gezet.

Jan Pieter Sikkema heeft zijn café-restaurant Popken-Hollander in Anloo te koop gezet. Foto DVHN

De smyrnakleedjes liggen nog op tafel, daar omheen oude thonetstoelen. Waar zie je dat nog vandaag de dag? Bij café-restaurant Popken-Hollander in Anloo. En dan die bar. ,,Van voor de oorlog, gemaakt door Dontje Dobma in Groningen, een begrip vroeger”, weet Jan Pieter Sikkema.

Met pijn in het hart heeft hij zijn café in het hart van het dorp te koop gezet. Niet alleen vanwege zijn leeftijd, maar ook vanwege het overlijden van zijn vrouw Dita, vorig jaar juni. ,,We waren een twee-eenheid. Zij in het café en ik in de keuken. We waren helemaal op elkaar in gespeeld.”

Geen geschikt personeel

Sinds het begin van de coronacrisis is het café niet meer open geweest. Eerst vanwege de opgelegde sluiting voor de horeca en ook toen na het overlijden van zijn vrouw de regels werden versoepeld, bleven de deuren gesloten. ,,Ik kan geen geschikt personeel vinden. Ik zou drie mensen erbij moeten hebben. Ik ben 71 hè, ik vind het wel goed zo.”

Het besluit ging niet over één nacht ijs. ,,We zitten 27 jaar in Anloo. Je ziel en zaligheid zit in het bedrijf, het is een deel van je leven geworden. Elke morgen ben ik om zes uur wakker. Vroeger ging ik eerst naar Hanos of Sligro om inkopen te doen en stond ik even gehaktballen te draaien in de keuken. Nu zwaai ik de kinderen van de buren uit als ze naar school gaan.”

Geen appartementen

Sikkema had zijn café-restaurant graag willen verbouwen tot appartementen. ,,Ik woon boven de zaak en had dan zelf één appartement gekocht. Dan had ik in Anloo kunnen blijven wonen.” Maar de gemeente Aa en Hunze wil niet meewerken. In een brief laat de gemeente weten de horecabestemming op het pand te willen handhaven gezien de toeristische functie van Anloo middenin in het Drentsche Aa-gebied. ,,Dat scheelt me een hoop geld, want appartementen leveren meer op.”

Volgens de makelaars die zijn ingeschakeld is er een hoop belangstelling voor het pand, dat voor 489.000 euro te koop staat. Wie het koopt moet rekening houden met verbouwkosten, want café Popken-Hollander is wel gedateerd. Wie daar doorheen kijkt, kan er iets moois van maken want behalve de authentieke bar, zitten het oude plafond met originele balken en de glas-in-lood ramen er nog in. Aan de achterzijde is een mooi terras met boomgaard.

Van alleen het dorp kun je niet meer bestaan

De boermarke, de plattelandsvrouwen en vele fietsclubs vergaderden bij Popken-Hollander. Zelfs de universiteiten van Groningen, Nijmegen en Antwerpen gaven er colleges over het nationaal park Drentsche Aa.

Heeft een dorpscafé als Popken-Hollander nog wel bestaansrecht? ,,Van alleen het dorp kun je niet meer bestaan. Je moet luisteren naar wat de klant wil. Je kunt voor iedereen voor elk budget een feestje maken. Heb je niet teveel te besteden, nodig dan bijvoorbeeld geen voetballers uit. Dat zijn beste innemers.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu